Do Česka proudí méně plynu. Navzdory ruským slibům

Reuters Lenka Smyčková, Reuters
4. 1. 2009 17:13
Rusko-ukrajinský spor o plyn se projevil i v Česku
Gazprom uvažuje, že omezí dodávky plynu do EU
Gazprom uvažuje, že omezí dodávky plynu do EU | Foto: www.gazprom.com

Praha - Česko se přiřadilo k zemím, které poznamenal rusko-ukrajinský spor o dodávky plynu.

Největší tuzemský dodavatel plynu RWE Transgas oznámil, že zaznamenal zkrácení dnešní objednávky o pět procent. Zákazníků se to údajně zatím nijak nedotkne.

"Je to první signál dopadu rusko-ukrajinské krize na Českou republiku," citovala agentura Reuters mluvčího společnosti Martina Chalupského.

Ještě na sklonku roku ujišťovaly Rusko a Ukrajina evropské státy, že jejich spor v žádném případě neohrozí dodávky plynu do Evropy.

V pátek ale jako první oznámilo Rumunsko, že dostává o 30 až 40 procent plynu méně než obvykle.

Pokles tlaku v plynovodu poté hlásilo také sousední Maďarsko. Polsko uvedlo, že dodávky plynu z Ukrajiny poklesly o šest procent. Mírné výkyvy hlásí Slovensko. Například v Německu je ale zatím podle agentury Reuters vše v normálu.

Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra v sobotu po schůzce se zástupci Gazpromu českou vládu ujistil, že české občany nemusí pře mezi Ruskem a Ukrajinou znepokojovat.

"Gazprom hodlá všechny své závazky dodržovat," řekl na tiskové konferenci. "Není žádný důvod ke znepokojení v České republice. Zásobníky jsou plné i pro případné výkyvy v dodávkách."

Pokud by se situace táhla delší dobu, má EU podle Vondry možnosti, jak dlouhodobé otázky dodávek plynu řešit. Pokud se Rusko a Ukrajina nebudou moci dohodnout a jejich spory budou pokračovat, řešením by byla diverzifikace přepravních cest a dodavatelů.

Ruská plynárenská společnost Gazprom úplně zastavila dodávky plynu na Ukrajinu první lednový den poté, co zkrachovala jednání Gazpromu se zástupci ukrajinské firmy Naftogaz o splacení ukrajinského dluhu ve výši dvou miliard dolarů.

Země Evropské unie odebírají z Ruska čtvrtinu svých zásob zemního plynu, přičemž východněji položené země, jako je Česká republika, jsou na ruských dodávkách závislejší.

Z Ruska pocházejí zhruba čtyři pětiny plynu spotřebovávaného v Česku.

 

Právě se děje

Další zprávy