České vepřové vyjde v Evropě nejdráž

Petr Havel
16. 1. 2006 0:00
Praha/Brno - České vepřové je nejdražší v Evropě. Vyplývá to z nejnovější oficiální statistiky cen prasat prodávaných v zemích Evropské unie.

Více než čeští zemědělci za pašíky inkasují už jen v Řecku, Portugalsku, na Maltě a Kypru. "Jenže v těchto zemích se vepřové prakticky nekozumuje," podotýká předseda Českého svazu zpracovatelů masa Ladislav Steinhauser. V celé střední, severní a západní Evropě dostávají zemědělci za prasata méně.

Čeští farmáři kasírují za kilogram vepřového v průměru přes 42 korun. Kilo jatečných prasat je například v Maďarsku o 1,5 koruny levnější. V Německu a Rakousku se za něj platí o tři koruny méně. V Polsku dokonce o šest, v Nizozemí až o sedm korun méně a v Dánsku vyjde kilo o osm korun levněji.

Zemědělci v Česku přesto dlouhodobě tvrdí, že jim tuzemští odběratelé platí málo a poukazují na to, že chov prasat v zemi je ohrožen rostoucími dovozy vepřového masa ze zahraničí. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby klesla výroba vepřového v ČR za posledních pět let asi o čtrnáct procent na 500 000 tun ročně.

Steinhauser uvádí, že v loňském roce se dovezlo do ČR zhruba 120 000 tun vepřového, téměř čtyřnásobně více než o rok předtím. "Nebylo by to třeba, kdyby bylo vepřového dost a za rozumné ceny," dodává Steinhauser.

Zatím to ale tak nevypadá. Pokyn národního odbytového družstva Centroodbyt, kde je shodou okolností předsedou představenstva Veleba, totiž ve svém posledním doporučení z 12. ledna letošního roku pro české chovatele prasat zní "požadovat cenu 42 korun". Dovozy levnějšího masa tak do ČR patrně budou pokračovat dál.

Autor je spolupracovníkem redakce

 

Právě se děje

Další zprávy