České firmy mají nejhorší platební morálku v EU

Radek Šalanda
6. 6. 2007 16:15
České firmy nejvíce v EU nedostojí svým zavazkům
Foto: MVČR

Praha - Tuzemští podnikatelé získali jedno z nejhorších hodnocení co se týká úhrad po datu splatnosti a rizikovosti uhrazení svých závazků. Koeficient ztrát  z plateb je v České republice suverénně nejvyšší v Evropě - pětkrát vyšší než například ve Finsku. Vyplývá to z průzkumu uskutečněného společností Intrum Justitia, která je předním poskytovatelem služeb v oblasti řízení úvěrů v Evropě. Firma letos na jaře oslovila 6500 firem z 25 zemí Evropské unie.

Nejhorší z 25 zemí EU

Pravděpodobnost, že česká firma nedostojí svým závazkům a svým obchodním partnerům nezaplatí, je 3,5 procenta. S tímto nelichotivým výsledkem se české firmy dostaly na první místo pomyslného žebříčku zemí Evropské unie.

Před Českou republikou tak skončilo například i Slovensko (riziko 2,7 procenta), Polsko (3,0 procenta), Estonsko (3,2 procenta) či Litva (3,3 procenta). Nejlépe se umístilo Finsko se ztrátovostí plateb ve výši 0,7 procenta, následuje Švédsko (jedno procento) a třetí nejlepší je Irsko (1,2 procenta). Kupříkladu v Německu je riziko ve výši dvou procent.

Řecko a Portugalsko celkově ještě horší

Pokud se platební morálka firem porovná pomocí specifického platebního indexu, který zohledňuje nejen platební ztrátovost, zpoždění plateb, ale ještě dalších asi 20 faktorů, tak se Česko umístilo na třetím nejhorším místě. Ještě hůře v tomto ohledu dopadly jen firmy v Řecku a Portugalsku.

"Platební index, který ukazuje na celkové platební riziko, je v ostatních zemích Unie proti Česku nižší a to mnohdy výrazně. Nejnižší hodnota je opět ve Finsku a to 124. Česko má 173, Řecko 174 a Portugalsko dokonce 182. Nejnižší teoretická hodnota je 100 zcela bez rizik," vysvětluje ředitel firmy Intrum Justitia Ivo Klimeš.

Zpoždění plateb v Česku činí více než 25 dní

Česká republika má také jedno z nejdelších opoždění plateb v Evropě. Průměrná doba po splatnosti se zde pohybuje ve výši 25,2 dne. Naproti tomu ve Finsku se jedná jen o 6,3 dne, Švédsku 6,9 dne a třetí nejlepší Dánsko má průměrné zpoždění plateb v délce 7,2 dne.

Hůře než Česko dopadlo Řecko (27,4 dne), Kypr (32,4 dne) a nejhorší je Portugalsko, kde průměrná doba po splatnosti dosahuje 39,9 dne.

V celkové době úhrady je Česko lepší než Itálie

Když už tuzemské firmy své závazky hradí (i když pozdě), tak v ukazateli celkové doby úhrady není Česká republika tak špatná. Celková doba úhrady je součtem dohodnuté lhůty k zaplacení a počtu dní po splatnosti. V tomto ohledu se Česko s délkou 49,1 dne drží uprostřed žebříčku.

Zajímavé je, že například v Itálii se jedná o 96,9 dne, což je proti Česku dvojnásobná hodnota. Je to ale dáno podstatně delší standardní platební lhůtou. Riziko, že italská firma nedostojí svým závazkům, je ale proti českým společnostem asi třetinová.


 

 

Právě se děje

Další zprávy