Česká pošta loni propustila téměř 1100 lidí

čtk
25. 7. 2007 15:01
Propuštěni byli hlavně lidé z administrativních pozic
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Jeden z největších tuzemských zaměstnavatelů, státní podnik Česká pošta, loni snížil počet zaměstnanců o téměř 1100 lidí na 37 200 lidí.

Firma to uvedla ve své výroční zprávě. Úspora pracovníků podle mluvčí Dity Václavíkové souvisí s vnitřní transformací firmy a dotkla se především administrativních míst. "Ačkoli bude transformace pokračovat i v roce letošním, pošta neuvažuje o žádném výrazném propouštění zaměstnanců," dodala.

Firma, kterou do konce příštího roku čeká změna ze státního podniku na akciovou společnost, mění svou organizační strukturu z provozní na obchodní. S tím souvisí zavedení liniového řízení, centralizace činností a oddělení obchodu a marketingu od rozvoje a provozu. Poště loni klesl čistý zisk o více než 60 procent na 247,6 milionu korun.

Propad byl způsoben zaúčtováním mimořádných operací v celkové výši 666,8 milionu korun, které napravily nepřesnosti v účtování z minulosti. Výnosy z provozní činnosti se zvýšily o jedno procento na 17,5 miliardy korun. Česká pošta provozuje 3400 poboček a více než 4000 aut. Do druhého dne od podání loni doručila 94 procent zásilek a do dvou dnů došlo 99,4 procenta zásilek.

 

Právě se děje

Další zprávy