Česká pošta chystá propouštění 2,5 tisíce lidí

Redakce EKO
28. 7. 2008 10:50
Odejít by měli na podzim
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Česká pošta chystá propouštění. Na podzim by podle šéfa společnosti Karla Kratiny mělo odejít asi 2,5 tisíce lidí, řekl v rozhovoru pro deník Právo.

Skoro deset procent lidí by mělo od 1. října odejít z úseku generálního ředitele, ekonomického úseku a technických zdrojů a také ze správy majetku. Méně se pak propouštění dotkne vlastního provozu pošty.

Důvodem snižování stavu ze současných asi 37 tisíc zaměstnanců je transformace státního podniku před přeměnou na akciovou společnost.

"Připravovali jsme se dlouhodobě a je to výsledkem probíhajících změn v České poště," uvedl v rozhovoru Karel Kratina, generální ředitel České pošty. 

"Na začátku letošního roku jsme zrušili odštěpné závody, což byly organizační jednotky, které hospodařily velmi autonomně. V rámci transformace podniku na akciovou společnost jsme zavedli novou organizační strukturu. Pošta je dnes dominantním operátorem na trhu. Má-li jím zůstat, musí se chovat jako každá jiná firma," dodal.

Do budoucna se pošta podle svého šéfa chce zaměřit na elektronickou komunikaci. "Určitě nabídneme také nové služby v oblasti logistiky. Dalším významným tématem je možná distribuce léků. V každém případě musíme lépe komunikovat se zákazníky," řekl Kratina.

Česká pošta se také musí připravit na plnou konkurenci v liberalizovaném prostředí. Zatím však není známo, jak bude vypadat poštovní zákon v rámci liberalizovaného trhu, za jakých podmínek a komu bude udělena poštovní licence a jaké povinnosti budou muset příslušné subjekty plnit.

Česká pošta v minulém roce dosáhla zisku 794,5 milionů korun před zdaněním. Oproti předchozímu roku je to nárůst o 140 procent. Tržby podniku v minulém roce dosáhly 17,6 miliardy korun. Pošta snížila počet zaměstnanců v tomto období o 407 lidí. Vloni zaměstnávala 37 008 lidí. Počet poboček se nezměnil, firma provozovala 3387 pošt.

 

Právě se děje

Další zprávy