Česká pošta ztratí své výsady nejpozději za pět let

kst
31. 1. 2008 14:33
Konec poštovních monopolů odsouhlasili europoslanci
Foto: Česká pošta

Brusel - Konec monopolu České pošty na zásilky do 50 gramů, tedy zejména obyčejné dopisy či pohledy, by měl nastat nejpozději v roce 2013. Rozhodl o tom Evropský parlament, který dnes podpořil v druhém čtení návrh směrnice o otevření trhu s poštovními službami v celé unii.

Podle přijatého textu ztratí národní provozovatelé monopol na poštovní zásilky do 50 gramů 31. prosince 2010, přičemž nové členské státy Řecko a Lucembursko mohou využít dvouletého odkladu. Trh v rámci unie se tak otevře na Nový rok 2011.

Pro členské státy, které přistoupily v roce 2004 a později, kam spadá i Česko a třeba Slovenkso, bude termín pro liberalizaci trhu posunut o dva roky na 31. prosince 2012.

Důvodem je dostatečný prostor, aby zmíněné země měly možnost nalézt způsob zavedení a plnění všeobecné služby.

Konečně pevný termín

Poslanci v prvním čtení podpořili návrh Komise, neboť se domnívají, že "stanovení pevného a neodvolatelného data dosažení vnitřního trhu poštovních služeb má zvláštní význam, protože otevření trhu umožní větší konkurenci a zlepší tak služby z hlediska kvality, ceny a možností výběru pro zákazníky a vytvoří rovněž podmínky pro zvýšený růst a zaměstnanost v tomto odvětví."

Parlament prostřednictvím zprávy Markuse Ferbera odhlasoval v prvním čtení odložení data otevření trhu o dva roky, tj. od 31. prosince 2010. 
 
Podle europoslanců by měly být dopisy v celé Evropské unii vybírány i doručovány nejméně jednou denně, pět dní v týdnu a to i v méně obydlených lokalitách. 

Aby se zabránilo narušení trhu a nekalé hospodářské soutěži, měly by mít členské státy, které otevřely své trhy, možnost odmítnout provozovatele, kteří jsou stále pod ochranou státního monopolu v jiném členském státě.  

Čtěte souvislosti: Pošta bude bez konkurence do roku 2011

V současnosti v EU existují v podstatě tři členské státy, které monopol národních pošt už kompletně zrušily. Jde o Švédsko, Británii a Finsko.

Liberalizace poštovních služeb se v Evropské unii řeší už téměř dvacet let. V roce 1988 komise zveřejnila první "bílou" knihu o poštovních službách v evropském společenství.

 

Právě se děje

Další zprávy