Česká ekonomika roste o 4,7 %. Překonává očekávání

Ekonomika Ekonomika
14. 11. 2008 9:41
HDP se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 4,7 procenta
Růst je tak překvapivě mnohem vyšší než očekával trh, za což může hlavně vysoká zaměstnanost.
Růst je tak překvapivě mnohem vyšší než očekával trh, za což může hlavně vysoká zaměstnanost. | Foto: Škoda auto

Praha - Hrubý domácí produkt vzrostl ve třetím čtvrtletí meziročně o 4,7 procenta, vyplývá z předběžných odhadů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Hrubý domácí produkt, očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy, vzrostl o jedno procento ve srovnání s předchozím čtvrtletím a o 4,7 procenta proti stejnému čtvrtletí roku 2007.

Růst je tak mnohem vyšší než očekával trh, za což může hlavně vysoká zaměstnanost. Ta ve třetím čtvrtletí mezičtvrtletně vzrostla o 0,4 procenta a meziročně o 1,9 procenta. Sezónně neočištěná zaměstnanost se meziročně zvýšila také o 1,9 procenta.

"Zrychlení celkového růstu je překvapivé, protože poslední průběžná data ukazovala na zpomalování spotřebitelské poptávky. Tento vliv pravděpodobně výrazně kompenzoval vyšší příspěvek zahraničního obchodu díky výraznému snížení směnných relací (. Na hlubší analýzu je však nutné počkat až do 10. prosince, kdy ČSÚ zveřejní strukturu HDP a případné zpřesnění růstu," uvádí například hlavní ekonom Atlantik FT Petr Sklenář. 

Předpovědi na rok 2009 však nejsou optimistické. Podle prognóz Evropské komise se růst hrubého domácího produktu už letos sníží na 4,4 procenta a příští rok klesne dokonce jen na 3,6 procenta. Vzestupu se dočkáme až v roce 2010, kdy by měl dosáhnout 3,9 procenta.

Prognóza Evropské komise se neliší od odhadů českého ministerstva financí. To také letos očekává růst o 4,4 procenta, napřesrok pak zpomalení na 3,8 až 3,6 procenta.

Úřad přitom původně počítal s růstem HDP o 4,6 procenta a na tomto předpokladu je založen i návrh státního rozpočtu na příští rok. Ke snížení došlo před několika týdny, kdy na to upozornil ministr financí Miroslav Kalousek.

Slovensko zpomaluje, EU stagnuje

Slovenská ekonomika naopak ve třetím čtvrtletí opět zpomalila, přesto zůstává mezi nejvyššími v rámci Evropské unie. Hrubý domácí produkt stoupl o 7,1 procenta po růstu o 7,6 procenta ve druhém čtvrtletí, informoval slovenský statistický úřad.

Berlaymont, sídlo Evropské komise.
Berlaymont, sídlo Evropské komise. | Foto: Evropská komise

Na přísté rok Slovensko odhaduje růst 4,6 procenta, což je skoro o dva procentní body méně, než se dosud předpokládalo. Zpomalit by měl i růst reálných mezd, a naopak by se měla zvýšit míra nezaměstnanosti.

Evropská unie jako celek je na tom ale ještě mnohem hůře. Ekonomický růst se kvůli světové finanční krizi příští rok téměř zastaví. Hrubý domácí produkt (HDP) Evropské unie by příští rok měl vzrůst jen o 0,2 procenta, ekonomika eurozóny poroste dokonce jen o 0,1 procenta, uvádí Evropská komise.

 

Právě se děje

Další zprávy