Brusel: Česká ekonomika letos zpomalí na 4,4 procenta

Ekonomika Ekonomika
3. 11. 2008 11:22
A příští rok se růst HDP v eurozóně zastaví
Foto: Reuters

Brusel - Růst hrubého domácího produktu se letos v České republice sníží na 4,4 procenta. Důvodem je celosvětová finanční krize, vyplývá z prognóz Evropské komise.

Příští rok Česká ekonomika poroste o 3,6 procenta, inflace klesne na 3,1 procenta. Růstu se znovu dočkáme až v roce 2010, kdy by měl dosáhnout 3,9 procenta.

Prognóza Evropské komise se neliší od odhadů českého ministerstva financí. To také letos očekává růst o 4,4 procenta, napřesrok pak zpomalení na 3,8 až 3,6 procenta.

Úřad přitom původně počítal s růstem HDP o 4,6 procenta a na tomto předpokladu je založen i návrh státního rozpočtu na příští rok. Ke snížení došlo před několika týdny, kdy na to upozornil ministr financí Miroslav Kalousek. Pro příští rok ministerstvo původně udávalo nárůst ve výši 4,8 procenta.

Inflace bude opět klesat

Inflace by podle odhadu Evropské komise měla v ČR letos činit 6,6 procenta, ale v dalších letech bude klesat. V roce 2009 to bude 3,1 procenta a o rok později 2,7 procenta.

Podle komise postupný pokles inflace zřejmě podpoří silná měna a slabší domácí poptávka. Ta by se však mohla příští rok zvýšit.

Oživení soukromé spotřeby v roce 2009 by dále měly podpořit silný růst platů a zaměstnanosti. Míra nezaměstnanosti by podle Evropské komise měla letos mírně klesnout, v příštím roce pak zůstat víceméně stabilní.

Očekává se však pokles vývozu, za což může horší hospodářská situace v Německu, které je nejvýznamnějším obchodním partnerem České republiky s téměř třetinovým podílem na českých vývozech. 

Eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky Joaquín Almunia.
Eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky Joaquín Almunia. | Foto: Reuters

Ekonomiku eurozóny čeká stagnace

Ještě hůře na tom budou v přístím roce země eurozóny. Eurokomisaři předpovídají, že se růst ekonomiky takřka zastaví.

"Ekonomický výhled se nyní významně zhoršil s tím jak Evropskou unii zasáhla finanční krize, která se ještě na podzim prohloubila a vybírá si své oběti v obchodu a ve spotřebitelské důvěře," uvedl v prognóze eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky Joaquín Almunia.

Ekonomika celé EU si letos připíše 1,4 procenta, což je ve srovnání s rokem 2007 zhruba polovina.

 

Právě se děje

Další zprávy