Česká ekonomika má zdravý základ, uklidňuje Topolánek

Tomáš Fránek
13. 10. 2008 14:24
Finanční sektor je v Česku bez problémů
Veselá diskuze Mirka Topolánka a Martina Bursíka v poslanecké sněmovně.
Veselá diskuze Mirka Topolánka a Martina Bursíka v poslanecké sněmovně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Premiér Mirek Topolánek dnes uvedl, že česká ekonomika a finanční sektor mají zdravý základ a dopady krize pocítí Česko jenom zprostředkovaně.

Předseda vlády to řekl po setkání s analytiky několika společností, které v Česku působí. Podle tiskového odboru vlády tak premiér pokračuje v sériích konzultací k finančním otázkám.

"Pokud se nás dotknou dopady současné situace na světových finančních trzích, pak pouze zprostředkovaně. Česká vláda a centrální banka přitom disponují dostatečnými nástroji k udržení důvěry a stability finančního sektoru," řekl Mirek Topolánek.

Zároveň se s analytiky shodl na tom, že jaké jakékoli rozvolňování Paktu stability podrývá důvěru v eurozónu.

"Porušování finanční disciplíny ohrožuje dlouhodobou stabilitu a důvěryhodnost finančního sektoru a projektu společné měny. Vyvolává také nové otázky nad časovým horizontem nahrazení české koruny eurem," uvedl tiskový odbor v prohlášení.

Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma v neděli v ČT už připustil, že v roce 2009 bude ekonomický růst ještě nižší než předpokládaných 3,6 procenta, a to o několik desetin procentního bodu.

Důsledkem krize také pravděpodobně bude oddálení termínu zavedení eura. "Pokud Česká národní banka bude v následujících týdnech upravovat úrokové sazby, tak je pravděpodobně sníží," uvedl Tůma.

 

Právě se děje

Další zprávy