Kalousek kritizuje rychlé zavedení eura i řešení krize

Ekonomika Ekonomika
11. 10. 2008 15:32
Hospodářský růst v Česku zpomalí ke čtyřem procentům
Ministr financí Miroslav Kalousek.
Ministr financí Miroslav Kalousek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Washington - Český ministr financí Miroslav Kalousek v sobotu ve Washingtonu zapochyboval o rychlém zavedení eura. Důvodem je prý porušování společných principů v zemích eurozóny v souvislosti s jejich reakcí na probíhající finanční krizi ve světě.

"Byl jsem vždy přesvědčen, že brzký termín přijetí eura je tou správnou cestou. V okamžiku, kdy řada významných zemí eurozóny říká, že Pakt stability a růstu pro ně nemusí být zásadní a důležitý, tak velmi zvažuji termín našeho vstupu do eurozóny," prohlásil podle ČT24 ve Washingtonu.

O tomto tématu hodlá český ministr o víkendu jednat se šéfem Evropské centrální banky Jeanem-Claudem Trichetem. Oba se ve Washingtonu účastní výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.

Kalousek rovněž prohlásil, že český hospodářský růst se bude v letošním roce pohybovat mezi třemi a čtyřmi procenty. Loni přitom dosáhl 6,6 procenta, jedná se tak o výrazné zpomalení.

Souvislosti:  Česká ekonomika zpomalí na čtyři procenta, odhaduje MMF

Ministr financí byl v USA k návrhům na řešení finanční krize kritický. Komentoval postup evropských vlád, které začaly garantovat sto procent bankovních vkladů. Kalousek je přesvědčen o tom, že neomezené garance nepatří k principům Evropské unie, tržní ekonomiky a sousedských vztahů mezi demokratickými státy.

Ministerstvo financí se příští týden chystá zvýšit garance v České republice z 25 tisíc na 50 tisíc eur.

Kalousek ve Washingtonu zároveň převzal cenu pro nejlepšího šéfa resortu financí z 31 evropských zemí označených jako rozvíjející se ekonomiky.  Ocenění každoročně uděluje mezinárodního časopis Emerging Markets. Ministr byl oceněn hlavně za svou snahu o reformu veřejných financí.

Čtěte více: Kalousek se stal nejlepším ministrem financí roku 2008

 

Právě se děje

Další zprávy