Češi tuzemským bankám věří, peníze nevybírají

Hana Vorlíčková
27. 10. 2008 18:20
Bankéři: K žádným významným odlivům z vkladů nedochází
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Přestože důvěra v domácí ekonomiku v říjnu opět klesla, tuzemským bankám Češi věří. Podle bankéřů zatím nedochází k žádným významným odlivům z vkladových účtů. Tvrdí to alespoň zástupci tří největších bankovních domů v Česku: ČSOB, České spořitelny a Komerční banky.

„K žádnému odlivu peněz z vkladových účtů našich klientů nedochází," říká Monika Klucová, mluvčí Komerční banky. Obdobně reaguje i její kolegyně z České spořitelny.

„K nějakým drobným výkyvům sice došlo, ale obecně lze říci, že objemy vkladů se za poslední měsíc nezměnily," uvádí Pavla Plachá z tiskového oddělení ČS.

Pokles objemu vkladů během posledního měsíce neeviduje ani ČSOB. Důvěru lidí v banku neovlivnily ani události spojené s její mateřskou společností - belgickou KBC. Ta před několika dny požádala belgickou vládu o pomoc.

Po vzájemných jednáních belgická vláda rozhodla, že navýší finanční skupině KBC kapitál o 3,5 miliardy eur (asi 87,5 miliardy korun). KBC se tímto krokem snažila uklidnit investory, kteří pochybují o jejím zdraví.

„Je to dobrá zpráva. Neočekáváme proto, že by posílení kapitalizace KBC nějak ovlivnilo klientské vnímání ČSOB," uvedl v reakci na navýšení kapitálu Ivo Měšťánek z oddělení komunikace ČSOB.

Vklady jsou u tuzemských bank v současné době chráněny do 90 procent, maximálně do výše 25 tisíc eur.  Vláda však nedávno rozhodla, že chce zvýšit dosud platný limit na sto procent vkladů, a to až do částky 50 tisíc eur. Změnu musí ještě schválit parlament. 

 

Právě se děje

Další zprávy