Češi s Němci zablokovali zdražení piva

Adam Junek
7. 11. 2006 15:00
Brusel/Praha - Pivaři mohou jásat. Pivo zatím zdražovat nebude, alespoň ne z rozhodnutí Evropské unie, která chtěla zvýšit spotřební daň.
Foto: Aktuálně.cz

Evropská komise chce, aby Česká republika a dalších šest států zvýšily někdy mezi roky 2008 až 2010 spotřební daň z piva, a to zhruba o pětinu. Z půllitru piva by tak stát vybral asi o 30 haléřů více než nyní.

Kvůli dodatečným nákladům by se cena zvýšila až o korunu.

Češi: To nedopustíme

Radikální "ne" dopředu avizoval ministr financí Vlastimil Tlustý. Minulý týden kvůli tomu jel vyjednávat za svým německým protějškem Peerem Steinbrückem do Berlína. A oba ministři se shodli, že zvýšení daně na "tekutý chléb" je nepřípustné.

Nakonec se dnes v Radě ministrů nehlasovalo. Německo totiž uvedlo, že není proti zvýšení daně na alkohol - až na pivo. Na druhé straně zase stály země jako Portugalsko či Španělsko, které chtěly výjimky pro své tradiční alkoholové nápoje - portské a sherry, uvedla agentura AP.

Komise, která se snaží zvýšením spotřební daně na alkohol o 31 procent bojovat proti alkoholismu v Evropě, však systémem "všechno, nebo nic" odmítla návrh jakkoli upravovat. Ministři dnes proto raději hlasování odložili a Finové, předsedající v EU, se pokusí tomuto návrhu vyjednat podporu v nějaké kompromisní podobě, uvedl podle agentury AFX jeden z úředníků předsednictví.

Na definitivní zamítnutí návrhu by totiž stačil jediný hlas proti, upravovat návrh mohou ministři naopak pouze jednohlasně.

V jednu chvíli to už vypadalo, že k dohodě o zvýšení daní na alkohol dojde. Finské předsednictví ustoupilo tlaku Česka a Německa a pivo z návrhu na zvýšení minimální spotřební daně vyjmulo. Takový ústupek se ale nelíbil skandinávským zemím, především Švédům, které podpořili ještě Estonci, a obě země se postavily proti. Námitky měli i Francouzi, kteří požadovali také jisté ústupky. "Už to vypadalo, že se dohodneme," řekl novinářům v Bruselu Tomáš Zídek, náměstek ministra financí Vlastimila Tlustého.

Lobby proti lobby, víno proti pivu

Pokud by návrh na zvýšení daně u piva prošel v hlasování v Radě ministrů, pokračoval by v legislativní cestě na půdu evropského parlamentu. "Obávám se, že tam by se nedala dohromady blokační skupina," uvedl již dříve europoslanec za ODS Hynek Fajmon.

Návrh komise na zdražení piva a lihovin podle pozorovatelů v Bruselu souvisí s plánovanou reformou evropského trhu s vínem, jejímž cílem je snížit plochu vinic, a tedy nadprodukci vína v rámci Unie.

Jaká však jsou chorvatská piva? Pozvali jsme několik odborníků na jejich degustaci.
Jaká však jsou chorvatská piva? Pozvali jsme několik odborníků na jejich degustaci. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Šlo by tak vlastně o "přeučení pivařů na vinaře". V Unii totiž působí velmi silná vinařská lobby, která se snaží přimět komisi k tomu, aby vytvořila co největší prostor pro produkci a odbyt vína za situace, kdy plánovaná reforma vinařského trhu naráží na zásadní odpor zejména jižních zemí v čele s Francií.

Zatím je vinařská lobby úspěšná. Na rozdíl od návrhu na vyšší zdanění piva či lihovin se vína žádné zdražení netýká.

Plzeň zdražuje - v hospodách

Přesto největší český výrobce piva - Plzeňský Prazdroj - už ohlásil zdražování, a to bez ohledu na to, jak dopadlo dnešní hlasování v Bruselu.

Plzeňský Prazdroj zdraží sudová piva Pilsner Urquell, Gambrinus i Radegast. A to jak piva dvanáctistupňová, tak desetistupňová.

Legendární "Plzeň" tak zdraží až o korunu a čtyřicet haléřů na půllitru. Dvanáctistupňový Gambrinus a Radegast ležák se zákazníkům restaurací a hospod prodraží o korunu.

Foto: Aktuálně.cz

Zdražení se dočkají i desítistupňová piva Gambrinus a Radegast, a to o 60 haléřů. Řekl to dnes mluvčí firmy Vladimír Jurina.

Hostinští dosud nakupovali půllitr nejprodávanějšího českého piva, desítky Gambrinus, za 10,90 koruny za půllitr, Pilsner Urquell za 16,50 korun.

"K poslednímu navýšení u většiny sudových piv došlo naposledy v listopadu 2004," uvedl Jurina. Cena lahvového piva se zvýší jen u některých balení. Ceny nejprodávanějších půllitrových láhví zůstanou stejné.

Podle mluvčího vzrostla cena ječmene od poslední úpravy cen o více než desetinu, cena plynu o 40 procent, elektřina zdražila o deset procent, nafta o pětinu a sudy o 30 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy