Češi, nebojte se krize, vyzvala Česká národní banka

Simona Holecová
30. 9. 2008 19:00
Podle centrální banky není důvod ke znepokojení
Trezor v ČNB: Takhle v bezpečí je podle expertů banky česká ekonomika
Trezor v ČNB: Takhle v bezpečí je podle expertů banky česká ekonomika | Foto: ČNB

Praha - V den, který znovu zatřásl světovou ekonomikou, vydala tuzemská centrální banka prohlášení, v němž uklidňuje Čechy. Není prý důvod se znepokojovat, pády banky a otřesy na burzách se české ekonomiky nedotknou.

"Česká národní banka sděluje veřejnosti, že situaci a vývoj na českém finančním trhu podrobně sleduje a vyhodnocuje a že v současné době není důvod ke znepokojení," píše se v prohlášení.

Experti ČNB spoléhají na to, že český finanční systém (a podobně i slovenský) je poměrně izolovaný. Tuzemské finanční instituce nepatří do těch globálních finančních skupin, které byly krizí postiženy nejvíce.

Ohrozit by jej neměly ani "dotřesy". A to díky tomu, že v Česku jsou úvěry zajištěny na celosvětové poměry dost konzervativně a vyžadují vysokou bonitu dlužníků. Díky tomu činil v srpnu 2008 podíl nesplácených úvěrů od obyvatelstva pouze 2,6 procent.

"Bezprostředně se není čeho bát," tvrdí i nezávislí analytici. Předpovídají však, že banky v reakci na celosvětové dění zdraží své služby. Nedostatek peněz na evropských trzích by pak mohl v eurozóně nastartovat recesi. Ta by logicky snížila výkon českého hospodářství a zvýšila nezaměstnanost.

Tento scénář přepodpověděl například šéf evropského oddělení Mezinárodního měnového fondu Alessandro Leipold. Ten vybídl země EU, aby se na krizi urychleně připravily, protože vymanit se z recese bude Evropě - i kvůli často zmiňované nepružnosti místní ekonomiky - trvat déle než Spojeným státům.

 

Právě se děje

Další zprávy