Češi na podzim provětrali své peněženky jen zlehka

Red eko
14. 11. 2007 9:05
Tržby v září vzrostly jen o 0,9 procenta
Než stát v dopravní zácpě, raději odnesu nákup ručně
Než stát v dopravní zácpě, raději odnesu nákup ručně | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Tržby v maloobchodě vzrostly v září meziměsíčně reálně o 0,9 procenta, meziročně se zvýšily o 8,4, a to bez bez motoristického segmentu. Tam naopak tržby meziměsíčně klesly o 1,6 procenta.

Bez očištění se tržby maloobchodu zvýšily o 5,9 procenta. Jde o nejnižší meziroční přírůstek v letošním roce.

V září vlivem nižšího počtu pracovních dní růst maloobchodu včetně motoristického segmentu zpomalil ze srpnových 7,3 na 4,3 procenta. Prodej aut a pohonných hmot ale i po sezónním očištění zaznamenal prudké snížení tempa růstu z 8,1 na čtyři procenta.

K růstu maloobchodu přispěly hlavně nespecializované prodejny s převahou potravin a také specializované prodejny elektroniky, elektrických přístrojů a dalšího zboží pro domácnost. 
 
Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Nejrychleji rostly tržby v prodejnách textilu a obuvi, dále v prodejnách potřeb pro domácnost. Specializované prodejny potravin zaznamenaly letos poprvé pokles tržeb.

Sezónně očištěné tržby za ubytování a stravování se v září meziměsíčně snížily o necelé procento.

"Růst maloobchodu dosáhl letos nejnižšího přírůstku 4,3 procenta. Důvodem je výrazné zpomalení růstu prodeje aut a pokles prodeje pohonných hmot. Po očištění o nižší počet dní maloobchodní tržby bez motoristického segmentu si udržely solidní tempo růstu," komentovasla dnešní statistiku Helena Horská z Raiffeisenbank.

"Přestože stále věříme, že letošní růst tržeb bude rekordní. Zpomalení růstu prodeje aut signalizuje výrazné zpomalení růstu tržeb v příštím roce," dodala.

 

Právě se děje

Další zprávy