Češi méně utrácejí, růst tržeb v obchodech se zpomalil

Ekonomika Ekonomika
15. 10. 2008 9:36
Meziroční tempo růstu maloobchodních tržeb v srpnu zpomalilo na 0,7 procenta z jednoho procenta
Pult s uzeninami čeká na první zákazníky.
Pult s uzeninami čeká na první zákazníky. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Češi si více hlídají svoje peněženky. Meziroční tempo růstu tržeb v maloobchodě se za srpen zpomalilo na 0,7 procenta. V červenci přitom dosahovalo jednoho procenta.

Vyplývá to ze středečních dat Českého statistického úřadu. Pokles postihl prodej potravin i nepotravinářské zboží.

Meziročně po očištění o vliv pracovních dní, kterých bylo v srpnu 2008 o dva méně než ve stejném měsíci 2007, klesly tržby reálně o 0,3 procenta; po očištění i o sezónní vlivy se naopak zvýšily o 0,7 procenta.

Sezónně neočištěné tržby se snížily o 2,6 procenta - v tom za prodej potravin o čtyři procenta a za prodej nepotravinářského zboží o 1,6 procenta.

Růst tržeb povzbudí až nákupní horečka kolem Vánoc

"Srpnový pokles maloobchodu (včetně prodeje a oprav aut) o 3,3 procenta překonal i ta nejpesimističtější očekávání. O útlumu spotřeby svědčí i sezónně očištěná data - růst o 0,7 procenta. V srpnu byl větší zájem jen o elektroniku, nábytek a další zboží pro domácnost," říká Helena Horská z Raiffeisenbank.

"Předpokládáme, že třetí čtvrtletí bude pro maloobchodníky nejslabším obdobím letošního roku. Až vánoční nákupní horečka povzbudí růst tržeb. Nicméně je už teď zřejmé, že letošní růst maloobchodu zpomalí pod tři procenta."

Současná nejasná situace okolo světových finančních trhů podle ní nabádá k opatrnosti a spotřeba ani v příštím roce neporoste nijak rychle. "Pokles ale nečekáme, neboť růst reálných příjmů díky nižší inflaci nějakou tu spotřebu vygeneruje," doplňuje.

Podle analytiků výsledky maloobchodů potvrzují scénář zpomalení české ekonomiky; ČNB by tak na svém příštím zasedání mohla snížit sazby na 3,25 procenta.

Čtěte více:

 

Právě se děje

Další zprávy