Lidé ztratili chuť utrácet. Růst tržeb výrazně zvolnil

Red eko
16. 9. 2008 9:16
V meziměsíčním srovnání dokonce tržby klesly
Změť nejrůznějších přezůvek, bot do vody a žabek za pár peněz. Drážďany.
Změť nejrůznějších přezůvek, bot do vody a žabek za pár peněz. Drážďany. | Foto: Simona Holecová

Praha - Chuť utrácet u Čechů polevuje. Meziroční růst maloobchodních tržeb byl v červenci jen 3,4 procenta, po očištění sezónních vlivů dokonce pouhé procento.

A při srovnání dvou po sobě jdoucích měsíců tržby dokonce o 0,6 procenta klesly. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu.

"Ani výhoda tří pracovních dní navíc nevytáhla maloobchod nad 4 %, jak se očekávalo. Spotřeba je utlumena. Domácnosti jsou opatrnější ve spotřebě. Využívají i dramatického posílení koruny a utrácí za hranicemi ČR. ČNB může být v klidu, roste pravděpodobnost dalšího snížení sazeb na 3,25 do konce roku," uvedla Helena Horská z Raiffeisenbank.

Největší vliv na růst tržeb měl prodej ostatního nepotravinářského zboží a potřeb pro domácnost ve specializovaných prodejnách. V motoristickém segmentu sezónně očištěné tržby klesly meziměsíčně reálně o 3,9 procenta, píší na svých stránkách statistici.

V červnu oproti tomu vzrostly tržby meziměsíčně o 0,4 procenta - za potraviny o více než půl procenta, za nepotravinářské zboží o 0,3 pct. Ovšem tempo růstu zpomalilo v červnu na 1,4 z květnových 2,5 procenta.

Největší vliv na růst tržeb měl prodej potřeb pro domácnost. V motoristickém segmentu sezónně očištěné tržby vzrostly meziměsíčně reálně o 1,7 pct., meziročně o 2,9. Tržby za prodej potravin v červnu klesly o 0,8 procenta.

Čtěte také:

 

Právě se děje

Další zprávy