Češi kupují stále více aut. Hlavně ojetá

djl
8. 1. 2008 13:30
V Česku se prodalo přes 345 tisíc vozů
Podobná situace je prvě i na trase náhradní kyvadlové dopravy X23, ani autobus nemůže jet rychleji, než pomalá kolona automobilů.
Podobná situace je prvě i na trase náhradní kyvadlové dopravy X23, ani autobus nemůže jet rychleji, než pomalá kolona automobilů. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Češi se vzmáhají. Kupují stále více aut. Jen v loňském roce to bylo 345 tisíc automobilů.

Zatímco nových aut se prodalo asi 132 tisíc, ojetin se prodalo plných 213 tisíc. U nových vozů jde o 7procentní nárůst prodeje, u ojetých vozů se prodej zvedl dokonce o 16 procent.

Vyplývá to ze statistických údajů Svazu dovozců automobilů, jež svaz zveřejnil na svých internetových stránkách.

Mezi novými je Škoda suverénní

Pozici nejsilnější značky na trhu si již tradičně drží Škoda Auto. Té patří zhruba 40 procent trhu, když se jí loni podařilo prodat bezmála 50 tisíc vozidel.

Největší vzestup na tuzemském trhu prodělala automobilka Ford, jejíž prodej se oproti předchozímu roku zvýšil o více než tři tisíce aut.

Celkově automobilka prodala osm a půl tisíce aut a dokonce tak předehnala stabilní dvojku na českém trhu - Volkswagen. Fordu nyní patří téměř 6,5 procenta trhu. Následují jej další oblíbené značky -  Volkswagen, Renault, Peugeot a Hyundai.

Související:
Doháníme Evropu, alespoň v počtu aut na obyvatele
Varování: V Česku je 2x víc skleníkových plynů z aut

 

Právě se děje

Další zprávy