Ceny zásilek do Evropy porostou

ČTK
18. 1. 2006 11:18
Praha - Česká pošta zvýší od února ceny dopisů do evropských zemí a také ceny zásilek dodávaných pozemní cestou mimo Evropu. Naopak letecká pošta do mimoevropských zemí bude levnější.

Sdělil to mluvčí pošty Ladislav Vančura. Změnu cen stanovil Český telekomunikační úřad kvůli nové metodice výpočtu poplatků, které pošta platí zahraničním poštám za dodání zásilek tamním adresátům.

Standardní dopis o hmotnosti do 20 gramů do Evropy stál dosud devět korun. Od února bude o korunu dražší. Stejný dopis do mimoevropských zemí podaný formou tzv. ekonomické neboli pozemní zásilky stál dosud devět korun. Od února za něj lidé zaplatí deset korun. Za stejnou leteckou zásilku, která stála dosud do mimoevropských zemí 14 korun, od února lidé zaplatí naopak o dvě koruny méně.

Podle původní metodiky Světové poštovní unie byly tzv. terminální výdaje, které si pošty navzájem platí za dodání zásilek, vypočítávány jako jednotný průměr celosvětových nákladů. Tento princip však neodpovídal reálným nákladům jednotlivých poštovních správ za dodávání mezinárodních zásilek na svém území. Podle dohody zemí EU z roku 1998 se proto nově tyto výdaje placené zahraniční poštovní správě vypočítávají jako procentní podíl na výši jejího vnitrostátního tarifu.

Pro Českou poštu platí sedmileté přechodné období, během něhož se kalkulovaný podíl na vnitrostátním tarifu zemí EU bude postupně zvyšovat z 50 procent v roce 2005 až na cílových asi 80 procent. Vyšší terminální výdaje tak Česká pošta platí již od začátku loňského roku.

Počet zásilek v mezinárodním styku se ročně pohybuje kolem 25 milionů kusů. Na celkovém počtu doručených zásilek se tak mezinárodní podílejí více než třemi procenty.

 

Právě se děje

Další zprávy