Ceny rostly o 2,5 procenta. A bude hůř

dkl, ČTK
9. 1. 2007 9:01
Praha - Češi v roce 2006 zažili druhé nejvyšší zdražování za posledních pět let. Horší byl už jen rok 2004.

Míra inflace se dostala na 2,5 procenta, což je o více než půl procenta horší výsledek než v roce 2005.

Ceny rostly rychleji i v prosinci, kdy se zvýšily vůči listopadu. Podle analytika Davida Marka zdražily především brambory, ovoce a zelenina, ale i rýže, mouka a rohlíky. Jejich růst ale částečně vyvážil pokles u vína, piva a pohonných hmot.

Zvláštní kapitolou loňské inflace jsou pohonné hmoty. Ty v průměru vzrostly o 3,1 procenta. Přitom meziroční změna v jednotlivých měsících se pohybovala od plus čtrnácti procent v únoru až po mínus deset procent v říjnu.

Foto: ČSÚ

Výš, jen výš

Pro letošní rok ekonomové předpovídají další zvýšení cen, tentokrát až o tři procenta.

"Je pravděpodobné, že se během roku do inflace dostane nárůst nákladů na dopravu kvůli novému systému mýtného," říká Miroslav Plojhar ze Citibank.

Obdobnou předpověď dává i Aleš Michl z Raiffeisenbank.

"Letos čekáme průměrnou inflaci 2,9 procent."

Za zdražováním bude stát především deregulace nájmů a růst cen energií, především vody, topení a elektřiny. Své udělá i zdražení cigaret v důsledku nárůstu spotřební daně na evropskou úroveň.

ČNB má čas

Přitom česká inflace je stále ještě asi na polovině průměru Evropské unie. I to je jeden z důvodů, proč může Česká národní banka udržovat jedny z nejnižších úrokových sazeb v Evropě.

Díky tomu jsou u nás stále na vzestupu hypotéky a spotřební půjčky, které zažívají zlaté časy.

"Česká národní banka bude reagovat snížením inflační prognózy a oddálením zvyšování úrokových sazeb," myslí si Michl. V nejbližších měsících tak zřejmě zdražení úvěrů nehrozí.

 

Právě se děje

Další zprávy