Ceny letí stále nahoru. Zdražuje hlavně nafta

Red eko
9. 6. 2008 10:30
Meziročně ceny vzrostly o 6,8 procenta
Kladen je údajně větší důraz na vztah se zákazníkem, aby se cítil v prodejně příjemně a rychle se orientoval.
Kladen je údajně větší důraz na vztah se zákazníkem, aby se cítil v prodejně příjemně a rychle se orientoval. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Pohonné hmoty se přidaly jako jeden z hlavních důvodů prudce rostoucích cen. Přesto se růstový trend stabilizoval. Meziročně se ceny zvýšily v květnu o 6,8 procenta, což je stejný růst jako v dubnu.

Oproti dubnu pak květnové ceny přidaly o půl procenta.

Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu.

Drahé bydlení i ropa

"Největší vliv na výši cenové hladiny měly i nadále ceny bydlení, kde vzrostly ceny zemního plynu o 18,4 procenta, elektřiny o 9,5 procenta, tepla a teplé vody o 11,4 procenta, tuhých paliv o 20,9 procenta," uvádí ČSÚ.

Čisté nájemné přitom vzrostlo o 16,6 procenta, z toho v bytech s regulovaným nájemným o 26,4 procenta a v bytech s tržním nájemným o 2,1 procenta. Ceny pohonných hmot meziročně vzrostly o 7,6 procenta, ceny nafty byly vyšší o 18,2 procenta a benzinů o pět až 5,8 procenta.

Většina zboží v takzvaném spotřebitelském koši podle statistiků podražila či zlevnila podobně jako v předchozím měsíci. Zpomalení cenového růstu zaznamenaly alkoholické nápoje a tabák, zatímco ceny zeleniny zmírnily meziroční pokles.

Statistici ale upozornili například na ceny mouky, které byly v květnu meziročně vyšší o 54,7 procenta, zatímco v dubnu přidávaly 50,7 procenta. Rýže proti loňskému květnu podražila o 28,5 procenta po dubnových 24,7 procenta.

ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Květnová čísla: Nezaměstnaných znovu ubylo

Meziměsíční růst spotřebitelských cen o 0,5 % ovlivnilo zejména zvýšení cen pohonných hmot o 3,9 %. Cena motorové nafty se zvýšila o 5,8 % a dosáhla tak dosavadního historického maxima. Ceny benzinu Natural 95 byly nejvyšší od října 2005, píší statistici.

 

Právě se děje

Další zprávy