Cashback: Víme, jak funguje. A vy?

Dušan Klimeš
8. 11. 2006 14:00
Na vlastní kůži - Kromě rohlíků a mléka si "nakoupit" i hotovost u pokladny? Zkusili jsme pro vás, jak funguje nová služba cashback.
Foto: Aktuálně.cz

Ode dneška se totiž naplno rozjíždí v řetězcích firmy Ahold, tedy v Albertu a Hypernově. Jejich pokladny se tak přes noc staly i bankomaty jedné z největších bank v zemi, ČSOB.

Podle zkušeností deníku Aktuálně.cz je ale třeba se připravit na nepřipravenost.

Pozor na 300 Kč

Tak co máme na dnešním nákupním lístku? Maso, brambory, tři jogurty a pár rohlíků k snídani. Ještě něco sladkého a je čas jít k pokladně a vyzkoušet tolik vychvalovaný cashback.

"Bude to 296,5 prosím," zahlásí pokladní. Ale to je málo! K "nákupu" hotovosti je třeba utratit za opravdové zboží alespoň tři sta korun. Takže ještě jedny žvýkačky a pak už stokorunu cashback, prosím. Slečna za pokladnou, brigádnice, se usměje a bez mrknutí oka přijme platební kartu.

Pak ale zaváhá, otočí se na zkušenějšího kolegu u vedlejší pokladny a s lítostivým výrazem oznámí, že na cashback je nutné vybrat alespoň tři sta korun. Jak je to možné? Vždyť ČSOB celou dobu tvrdí, že minimum pro výběr je už 100 korun.

Po velmi krátkém přesvědčování se slečna odhodlá a vyzkouší zadat požadavek na "pouhých" sto korun. A jde to. Zřejmě došlo k záměně mezi minimem pro nákup a minimem pro výběr peněz.

A tak je možné nakonec odejít od poklady Hypernovy s nákupem za 310 korun a nějakou tou hotovostí navíc. Přitom zdržení na pokladně je skutečně minimální. Pokud zákazník platí kartou, výběr hotovosti celou transakci výrazně neovlivní.

Po technické stránce tak nelze Aholdu a ČSOB zřejmě nic vytknout.

Nejen brigádnice

Drobným nejasnostem kolem cashbacku se nevyhnou ani pokladní, které nejsou brigádnicemi a s prací v supermarketu tak mají mnohem větší zkušenosti. Jiný obchod, jiná pokladna a pokladní, nákup asi za šest set korun.

Na nečekaně a sebevědomě pronesenou větu "Vezmu si dva tisíce na cashback", odpovídá pokladní vyvedená z míry: "Ano, jistě." Pak zaváhá a svoji odpověď mění na správný údaj, že maximum pro výběr je 1500 korun.

Cashback je zkrátka novinkou a pokladní potřebují čas, aby se s ní naučily pracovat. Stejně jako zákazníci. Ovšem v obou obchodech vybraných pro vyzkoušení služby cashback probíhal testovací provoz již více než měsíc. Pro stovky pokladních na menších městech je ale dnešek velká premiéra, s kterou se budou muset vypořádat.

Informovaný zákazník

Určitě se tedy zákazníkům vyplatí, pokud sami budou vědět, jak cashback funguje a co všechno musejí udělat pro to, aby ho mohli využívat.

Foto: Aktuálně.cz

Je třeba mít na paměti, že minimální útrata je 300 korun, aby vám pokladní mohla dát i hotovost. Pak už je možné si říct o částku mezi 100 a 1500 korunami. Vždy ale zaokrouhlenou na celé stovky. A samozřejmě je nutné být klientem ČSOB a nakupovat buď v řetězci Albert či Hypernova.

Pokud zákazník splní tyto podmínky, odměnou mu bude to, že nemusí chodit pro hotovost k bankomatu a výběr u pokladny pořídí dokonce zdarma, tedy bez poplatku.

 

Právě se děje

Další zprávy