Brusel přiklepl Česku peníze z fondů EU

čtk, red eko
27. 7. 2007 13:31
Plán je schválen na roky 2007 až 2013

Brusel - Evropská komise dnes formálně schválila český Národní strategický referenční rámec (NSRR), což je plán na čerpání peněz z Evropské unie pro roky 2007 až 2013.

Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek v Bruselu přijal z rukou eurokomisařky pro regionální rozvoj Danuty Hübnerové tzv. finální rozhodnutí.

Skončila tak několikaměsíční vyjednávání, která byla prvním krokem k samotnému čerpání, které ovšem ještě nezačne. K tomu je třeba, aby komise schválila i jednotlivé české operační programy, kterých je celkem 24. Právě operační programy tok peněz do České republiky zastřešují a jsou rozděleny podle jednotlivých sektorů či oblastí.

První z nich však budou pravděpodobně schváleny na přelomu září a října, poslední možná až v příštím roce, přestože komise chce veškerá jednání s Čechy ukončit do konce letošního roku.

SOUVISLOSTI:

První miliardy z Bruselu přijdou už na podzim - více ZDE

Čunek původně sliboval, že Češi budou moci první peníze začít čerpat již v červnu. Takový scénář se však nenaplnil a český ministr tento vývoj vnímá jako chybu. Podle něj základy celého zpoždění leží ještě na minulých vládách a určitou roli prý sehrál i povolební pat. "ČR dost v minulém roce zaspala a nereagovala na připomínky Evropské komise," řekl novinářům v Bruselu.

Eurokomisařka Danuta Hübnerová tak kritická nebyla. Podle ní žádné zásadní zpoždění nenastalo; je lepší strávit vyjednáváními několik týdnů navíc, než celou věc uspěchat na úkor "kvality".

Česká republika ovšem nebyla jedinou členskou zemí, která neměla NSRR potvrzený. Komise musí mezi jinými dokončit tento rámec v případě Finska, Estonska, Belgie či Lucemburska. Nicméně u většiny těchto zemí se již budou schvalovat společně s rámcem i operační programy.

Při poměřování délky vyjednávání od samotného podání NSRR se Česko zařadilo na pomyslné desáté místo z celkem 27 členských zemí. Češi mohou v příštích letech ze strukturálních fondů EU čerpat celkem 26,7 miliardy eur, tedy asi 750 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy