Brusel přiklepl Česku 100 miliard na rozvoj venkova

Petr Havel (spolupracovník redakce)
23. 5. 2007 13:55
Peníze jsou na roky 2007 až 2013
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Český venkov může čerpat peníze ze stomiliardového fondu. Evropská komise totiž schválila Program rozvoje českého venkova na roky 2007 až 2013.

Aktuálně.cz to potvrdil první náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč s tím, že Česko se tak společně se Švédskem stalo první zemí, která má schváleno čerpání evropských peněz pro zemědělství a venkov.

Dotace 100 miliard korun (3,6 miliardy eur) prostřednictvím programu získá tuzemské zemědělství a venkov v průběhu sedmi let. Jak již dříve uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič, taková příležitost se již nebude nikdy opakovat.

Přihlášky od července

Podle mluvčí ministerstva Táni Králové lze otevření prvního kola žádostí o dotace očekávat počátkem letošního července. V něm by přitom mělo být rozdělena zemědělcům celková částka téměř 2,3 miliardy korun.

Vyhlášeny by přitom měly být čtyři programy, a to podpora modernizace zemědělských podniků, na kterou půjde zhruba 1,2 miliardy korun, investice do lesů (373 milionů korun), podpora zahájení činnosti mladých zemědělců (235 milionů korun) a program podpor zaměřený na obnovitelné zdroje energie ve výši 466 milionů korun.

Tam patří mimo jiné výstavba a modernizace bioplynových stanic, investice na kotelny, výtopny a teplárny na biomasu a projekty zaměřené na zařízení na výrobu tvarovaných biopaliv, jako jsou pelety či brikety.

Foto: Aktuálně.cz

DÁLE ČTĚTE:
Do bruselské pokladny odvádíme víc, než dostáváme

78 procent přímo z EU

Na pomoc pro český venkov poskytne Evropská unie přes 78 miliard korun (2,815 miliardy eur), tedy 78 procent celkové pomoci. Programy mají zaručit rozvoj infrastruktury a vytvářet nové pracovní příležitosti na venkově, uvedla EK v prohlášení.

"Oceňuji, že výbor schválil první programy," řekla komisařka pro zemědělství Mariann Fischerová Boelová. "Více než polovina lidí v EU žije na venkově a musíme zajistit, aby venkovské oblasti zůstaly atraktivní a prosperující," dodala.

Plán na rozvoj českého venkova se bude zaměřovat na investice do technologií a znalostí, na tlumení důsledků klimatické změny, stabilizaci venkovských oblastí, na malé podniky a na rozvoj turistiky na venkově.

Zhruba polovinu evropské pomoci půjde na zemědělské metody, které jsou ohleduplné vůči životnímu prostředí, podporují a uchovávají venkovskou krajinu, stejně jako na využívání obnovitelných energetických zdrojů.

Více než 17 miliard korun je určeno na podporu zemědělského a potravinářského průmyslu a na podporu inovací v těchto odvětvích.

Dalších zhruba 13 mirliard korun má být vynaloženo na vytváření pracovních příležitostí na venkově, na diverzifikaci aktivit na venkově a na rozvoj venkovské infrastruktury.

 

Právě se děje

Další zprávy