Kauza H-System ožívá. Svítá naděje na odškodné

Adam Junek
25. 1. 2008 13:32
Před soudem stane opět Smetka a také bankéři z KB

Praha - Miliardový podvod s tisícem okradených klientů, známý jako kauza H-System, je opět u soudu.

V pátek začíná na Městském soudu v Praze přelíčení s hlavním viníkem a tvůrcem podvodu s levným bydlením Petrem Smetkou a třemi bývalými bankéři Komerční banky.

Za miliardový podvod na klientech, kterým nasliboval levně domy v okolí Prahy, si už Smetka dvanáctiletý trest odpykává. Nedávno jej definitivně potvrdil Nejvyšší soud.

Úvěry za miliardu

Tentokrát jde o další úzce související podvod - a opět jde o částku dosahující bezmála na miliardu korun.

Jedná se o úvěrový podvod, který měl Smetka provést spolu se třemi bankéři pražské pobočky Komerční banky švagrové a náměstci ředitele Vladimír Gulla a Oldřich Machalický a jejich ředitel Miloslav Novák. Ten se však zastřelil.

V letech 1993 až 1994 získal Smetka od pobočky Komerční banky snadno a rychle pro své firmy úvěry přesahující 800 milionů korun. Za ty ručil pozemky, na nichž měly vyrůst domky pro klienty H-Systemu. Což vyšlo vlastně najevo až při šetření kauzy, za niž byl už odsouzen.

Smetkovy firmy úvěry nesplácely, fúzovaly, až se sloučily do H-Systemu, který všechny dluhy převzal.

Pro okradené klienty jde o velmi podstatný proces. Zatím se totiž povětšinou marně snaží dosáhnout odškodného. Navíc jsou při uspokojování svých pohledávek až druzí v řadě za společností, která odkoupila právě pohledávku vzniklou z úvěrů od dnes již zaniklé České konsolidační agentury. Do ní ji vyvedla Komerční banka.

Klientům svítá naděje

Pokud se však při dnes začínajícím procesu prokáže, že šlo o úvěrový podvod, posunou se klienti H-Systemu do první řady při vyplácen náhrad. Prostředky na odškodné jsou zatím z rozhodnutí konkurzní soudkyně obstaveny.

Naděje si dělá i právnička Hana Marvanová, která část obelstěných klientů zastupuje. "Kdybych nevěřila tomu, že je to prokazatelně úvěrový podvod, nepodávala bych trestní oznámení jménem klientů," řekla deníku Aktuálně.cz.

Smetkovi tak opět hrozí dvanáctiletý trest. Nicméně výše trestů se v Česku nesčítají, takže už si pohoršit nemůže.

Bývalý podnikatel však stále tvrdí, že podvodník není. Hájil se tím, že zájemce o dostupné bydlení nepodvedl, jen mu nevyšel podnikatelský záměr. Sám sebe považuje za oběť protikorupční akce vlády někdejšího premiéra Miloše Zemana.

H-System založil Smetka v roce 1993. Po reklamní kampani společnost uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Zaplatili za ně v průměru milion korun. Klient měl dům či byt dostat do dvou až tří let.

Na podzim 1997 ale H-System zkrachoval. Firma stihla dokončit asi 30 rodinných domů. Smetka totiž podle obžaloby převáděl peníze klientů na společnosti, které v 90. letech založil.

 

Právě se děje

Další zprávy