Billa a Meinl dostaly rekordní pokutu

Tomáš Fránek
23. 3. 2007 13:33
Brno - Obchodní řetězce Billa a Julius Meinl zaplatí pokutu 43,35 milionů korun za to, že se před několika lety společně dohodly na postupu vůči dodavatelům.
Billa a Meinl jsou prvními řetězci, které antimonopolní úřad pokutoval za kartelovou dohodu
Billa a Meinl jsou prvními řetězci, které antimonopolní úřad pokutoval za kartelovou dohodu | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Pokutu pro obě společnosti dnes oznámil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

ÚOHS už v roce 2003 určil firmám sankci 51 milionů korun. Musel ji ale na popud brněnského krajského soudu přehodnotit. A přes snížení pokuty jde stále o jednu z nejvyšších sankcí, které úřad udělil a jasně nejvyšší pokutu pro obchodní řetězce za společný postup na trhu.

Billa zaplatí 23,8 milionů, Julius Meinl 19,55 milionů. Dnešní rozhodnutí už je pravomocné, firmy se teď mohou opět obrátit na soud.

Společně na dodavatele

Společnosti Billa a Julius Meinl mezi sebou podle antimonopolního úřadu i Krajského soudu v Brně v letech 2001 a 2002 uzavíraly kartelové dohody.

Společně slaďovat nákupní ceny a obchodní podmínky vůči dodavatelům.

"Vyměňovaly si mezi sebou informace o cenách a systému bonusů a slev, ty potom porovnávaly a po dodavatelích požadovaly vyrovnání svých dosavadních finančních podmínek na úroveň druhého účastníka řízení, jestliže je měl výhodnější a navíc i finanční kompenzace na vyrovnání vzniklých rozdílů," uvedl už dříve mluvčí antimonopolního úřadu Kristián Chalupa.

Foto: REWE Group

Navíc obchodní řetězce po dodavatelích požadovaly takzvaný alianční bonus, aby mohli dodávat stejný sortiment do obou sítí. Pokud distributor nesouhlasil, hrozilo mu, že obchody odstoupí od smlouvy. Podíl firem na trhu potravin přesahoval v roce 2003 13 procent.

Jediné trestané řetězce

Společnost Julius Meinl v Česku od loňska nepůsobí, jejích 58 prodejen převzala i se zaměstnanci firma Ahold a to za zhruba 911 milionů korun. V Česku ale ještě působí kancelář společnosti.

Billa, která je součástí společnosti Rewe, naopak expanduje, firma nyní čeká na schválení Evropské komise, která posuzuje nákup obchodů Delvita.

Billa má nyní v tuzemsku asi 240 supermarketů.

Z přehledu pokut udělených úřadem vyplývá, že Billa a Julius Meinl jsou jediné dva řetězce, které úřad za kartelovou dohodu pokutoval.

Antimopolní úřad šetřil společnosti Billa a Meinl společně s Delvitou také na konci devadesátých let minulého století. Každá ze společností dostala milionovou pokutu za dohodu o cenách vratných láhví, pokuta ale byla nakonec zrušena.

Jak předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina, tak zástupci Potravinářské komory se nyní shodují na tom, že by antimonopolní úřad měl dostat pravomoc řešit zneužívání ekonomické síly vůči dodavatelům.

"V tuto chvíli nemáme pravomoc řešit to, že obchodní řetězce se chovají nefér vůči dodavatelům. Nový zákon by ale toto mohl řešit a tyto pravomoci nám dát," řekl Martin Pecina.

 

Právě se děje

Další zprávy