Benzin zdražil o 70 haléřů za týden

Red eko, ČTK
10. 7. 2006 11:52
Praha - Hranice 32 korun za litr benzinu Natural 95 už byla pokořena ve čtyřech krajích Česka. Analytici odhadují, že cena jen tak neklesne.

Cena benzinu Natural 95 vzrostla za poslední týden o 67 haléřů na průměrných 31,88 koruny za litr. Ve čtyřech krajích již překonala hranici 32 korun. Cena nafty se zvýšila o 21 haléřů na 30,10 koruny, vyplývá z aktuálních informací společnosti CCS. Jde o největší zdražení za posledních 11 týdnů.

Nejvýrazněji stouply ceny benzinu začátkem prázdnin v Plzeňském kraji. Litr se zde prodává za průměrných 32,33 koruny, což je téměř o korunu více než před týdnem. Jde o druhý nejdražší kraj v republice. První místo si drží Vysočina, kde se litr benzinu prodává v průměru za téměř 32,40 koruny.

Infobox

ČTĚTE SOUVISLOSTI

 

To je o více než 60 haléřů dráž než před týdnem. Přes 32 korun stojí Natural 95 ještě v Libereckém kraji a v Praze. Nejnižší ceny jsou v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, ve kterých litr stojí v průměru necelých 31,50 koruny.

Cena nafty rostla pomaleji. Nejvyšší nárůst mohou řidiči zaznamenat v Jihomoravském, Libereckém, Ústeckém a Zlínském kraji a na Vysočině, kde se ceny zvýšily v průměru zhruba o 30 haléřů na litr. Nejdražší nafta je znovu na Vysočině, cena za litr se blíží 30,80 koruny. Nejlevněji přijde litr v Plzeňském kraji, ve kterém se nafta prodává průměrně za 29,65 koruny.

Analytici růst cen pohonných hmot očekávali, protože na světových trzích začátkem července významně vzrostly ceny ropy i benzinu. Růst cen benzinu v ČR v průměru téměř o 70 haléřů na litr však nepředpokládali. Zdražení odhadovali zhruba o 20 až 40 haléřů na litr.

Vyšší ceny benzinu jsou v letní sezóně běžné. Stoupající poptávka, způsobená cestami za dovolenou, se nejvíce odráží na cenách v USA, kde cena bezinu již překonala tři dolary za galon. Nicméně ceny se každé léto šplhají vzhůru celosvětově.

 

Právě se děje

Další zprávy