Bakalova NWR vydělala díky dražšímu uhlí a koksu

Ekonomika Ekonomika
20. 11. 2008 9:20
Za tři čtvrtletí roku zvýšila čistý zisk o 137 procent na 259 milionů eur
Zdeněk Bakala
Zdeněk Bakala | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Těžební společnost New World Resources (NWR) uhlobarona Zdeňka Bakaly od letošního ledna do září zvedla zisk o 137 procent na 259 milionů eur, tedy asi 6,5 miliardy korun.

Výsledky ve čtvrtek zveřejnila firma. Tržby vzrostly o 60 procent na částku 1,55 miliardy eur (39 miliardy korun).

Za třetí čtvrtletí vykázala NWR čistý zisk ve výši 70,77 milionu eur.

Akcie NWR nicméně po otevření burzy v Praze padají přes 17 procent na historické minimum pod 60 korun za kus, zatímco samotná burza oslabuje k pěti procentům.

Za lepšími hospodářskými výsledky firmy je hlavně meziročně vyšší cena uhlí a koksu. Za první tři čtvrtletí roku stouply ceny koksovatelného uhlí přibližně o 60 procent a koksu o 75 procent. Produkce uhlí činila 9,4 milionu tun a za celý letošní rok společnost plánuje vytěžit 12,8 milionu tun uhlí.

NWR však podle agentury Reuters uvedla, že očekává mírný pokles cen koksu pro letošní rok oproti předpokládaným 320 eurům za tuny, a to kvůli výkyvům na trhu. Rovněž nižší ceny uhlí ve světě mohou podle podniku zasáhnout vyjednávání o cenách pro rok 2009, uvedla agentura Bloomberg.

Dceřinou společností NWR je podnik OKD, který je největším producentem černého uhlí v Česku. Na Ostravsku a Karvinsku provozuje celkem pět dolů.

NWR obchoduje na pražské burze a v Londýně. Bakala nepřímo ovládá asi 40 procent společnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy