Mezi nejbohatšími Východoevropany jsou čtyři Češi

Ekonomika Ekonomika
21. 10. 2008 16:30
Kromě Kellnera figuruje na seznamu Babiš, Bakala a Tykač
Kellner mezi českými boháči vede.
Kellner mezi českými boháči vede. | Foto: PPF

Varšava - Mezi stovkou nejbohatších lidí ze zemí střední a východní Evropy se drží čtyři Češi. Žebříček zveřejnil polský týdeník Wprost.

Českou jedničkou zůstává celkově sedmnáctý šéf finanční skupiny PPF Petr Kellner, píší Finanční noviny. Na dalších místech figurují Andrej Babiš, Zdeněk Bakala a Pavel Tykač.

Kellner s majetkem sedm miliard dolarů si o tři příčky oproti loňsku polepšil. Babiš s 1,4 miliardy dolarů poskočil dokonce o deset míst a patří mu letos šedesátá pozice.

Spolumajitel OKD Zdeněk Bakala s majetkem 1,3 miliardy dolarů obsadil sedmdesáté místo.

Nově se v žebříčku na dvaadevadesátém místě objevil s jměním odhadovaným na 850 milionů dolarů podnikatel Pavel Tykač, kterému patří 49 procent Mostecké uhelné společnosti.

Ze seznamu naopak vypadl vlastník skupiny KKCG Karel Komárek, jenž loni žebříček uzavíral.

Děripaska na krizi prodělal. Příšel o polovinu jmění.
Děripaska na krizi prodělal. Příšel o polovinu jmění. | Foto: Reuters

Rusi a Ukrajinci na špici

V první dvacítce jsou kromě Kellnera pouze miliardáři z Ruska a Ukrajiny. Nejbohatším mužem je Rus Sulejman Kerimov s majetkem odhadovaným na 24,5 miliardy dolarů.

Ztrátu zaznamenal loni první Oleg Děripaska, jehož majetek se snížil o polovinu. S 15 miliardami dolarů mu nyní patří až pátá příčka.

Druhé místo obsadil Ukrajinec Rinat Achmetov se jměním 23 miliard dolarů, který kontroluje ocelářské a energetické firmy na Ukrajině.

Třetí je opět Rus Gennadij Timčenko, blízký přítel premiéra Vladimira Putina, který zbohatl na ropě.

 

Právě se děje

Další zprávy