Ani levný benzin není všechno. Tesco narazilo

Tomáš Fránek
18. 6. 2007 14:00
Lidé nechtějí ani Jednotu, ani benzinku Tesco
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Boj o to, kde budou stát nové prodejny nebo čerpací stanice velkých obchodních řetězců, už není zdaleka záležitostí jenom větších měst.

Proti záměru na fungování nové prodejny Jednota se tak bouří lidé z obce Boršice u Uherského Hradiště, která má asi dva tisíce obyvatel.

A v Uherském Brodě, jednom z míst, kde stojí malý hypermarket Tesco, se lidem ani úřadům nelíbí připravovaná čerpací stanice u obchodu. První svého druhu, kterou společnost připravuje mimo větší města.

Chceme park, ne obchod

Především v Boršicích jde o spor unikátní, dosud lidé na vesnicích nebo malých městech spíše sepisovali petice proti rušení prodejen. A jde zřejmě také o první protest proti prodejně patřící do sítě Jednota.

Lidé z Boršic už proti záměru místní radnice a Jednoty, která má využít dvě obecní budovy v centru města na asi tři sta metrech čtverečních, sepsali petici. "V centru obce chceme raději než obchod park a hřiště pro děti," napsali lidé v petici.

Boje o obchody

  • Další nové supermarkety nechce v centru města povolit radnice ve Znojmě. Na začátku letošního roku zamítla žádost společnosti Lidl o povolení výstavby nového obchodního centra.
  • Do historického jádra Znojma míří ročně davy turistů, přitom v této časti města od roku 1998 vznikla nákupní centra Kaufland, Hypernova a Interspar.
  • Nevoli mezi mnoha obyvateli Ústí nad Labem vyvolal plán společnosti INT, která chce ve zhruba stometrové ulici U České besedy postavit obchodní centrum.
  • Proti stavbě vznikla petice Ne hypermarketům, kterou podepsalo přes 2200 obyvatel města. Zastupitelé ústeckého městského obvodu Město ale přes odpor mnoha obyvatel letos v dubnu prodej této ulice společnosti INT schválili.
  • Proti plánované stavbě diskontní prodejny Penny Market u přerovské Základní školy Svisle protestuje několik let sdružení Občané proti Penny Marketu, jehož petici podepsalo několik tisíc lidí. Přerované se nedávno postavili také proti stavbě diskontní prodejny Lidl. Obyvatelé města začali podepisovat petici, kterou podpořilo 1000 lidí.
  • Odpůrci stavby se obávají zejména zhoršení dopravní situace v místě jejich bydliště. Město nyní uvažuje o tom, že se pokusí koupit budovu bývalého Chemoprojektu, aby zabránilo její plánované demolici a stavbě supermarketu Lidl.


 

Podobných sporů, jako je ten v Boršicích, ale bude spíše přibývat. Obchodní řetězce totiž poté, co už obsadily téměř veškeré volné plochy ve velkých městech a jejich okolí, svoji expanzi zaměřují právě na místa, kde žije méně než pět tisíc lidí.

"Dojde k expanzi zejména menších prodejen. Expanzí mezinárodních společností je totiž zatím málo pokrytá oblast menších obcí pod 5000 obyvatel a také vnitroměstský prostor," uvedl analytik Zdeněk Skála ze společnosti Incoma Research.

Stavbu desítek prodejen v malých městech a obcích už ohlásila Billa, malé hypermarkety bude v malých městech stavět i Tesco.

ČTĚTE SOUVISLOSTI:
Řetězce porušují práva zaměstnanců. Tresty chybí
Supermarkety v ohrožení, vrací se Jednota 
Průlom: Spor o market vyhráli ekologové

Právě Tesco ale u jednoho ze svých malých hypermarketů, v Uherském Brodě, narazilo na další problém.

Hluk, voda, benzinka

Podobně jako ve velkých městech chtěla společnost u obchodu postavit čerpací stanici. Ty má zatím Tesco pouze u velkých hypermarketů ve většině krajských měst.

Tesco ale právě v Uherském Brodě narazilo jak na protesty obyvatel, tak na nesouhlas úřadů.

A podle nového odborného posudku zpracovaného v rámci posouzení stavby na životní prostředí je stavba benzinky u hypermarketu a v místě, které patří mezi záplavová území, nevhodná.

Posudek například potvrdil, že už nyní, kdy funguje hypermarket, hluk lidi výrazně obtěžuje, v bytech u obchodu mají problémy se domluvit.

"Čerpací stanice přispěje k hlukové a imisní zátěži území, ač by tuto plochu bylo vhodnější využít k výsadbě dřevin alespoň částečně eliminujících negativní vliv dopravy," uvedla odborná firma v posudku.

Posudek je přitom jedním z rozhodujících dokumentů pro konečné rozhodnutí úřadů.

Postoj Čechů, Moravanů i Slezanů je přitom k nových obchodům (i s čerpacími stanicemi) podle statistik i výzkumů rozporuplný.

Na jedné straně lidé v obchodech rekordně nakupují a utrácejí.

ČTĚTE VÍCE:
Nákupní horečka je tu. Dubnové tržby to podtrhly

Na straně druhé z průzkumu agentury Respond & Co vyplývá, že už většina lidí nechce, aby obchodní řetězce poblíž jejich domovů stavěly další prodejny. Proti stavbě nových diskontních prodejen, supermarketů a hypermarketů se vyslovily čtyři pětiny dotázaných.

 

Právě se děje

Další zprávy