Nákupní horečka je tu. Dubnové tržby to podtrhly

Red eko
18. 6. 2007 9:30
Češi v nákupech nepolevují. Hrozí tak vyšší inflace
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Růst maloobchodních tržeb v dubnu zpomalil na osm procent z březnových 9,6 procenta. Proti předchozímu měsíci Češi nakupovali o něco méně a tržby obchodníků se snížily o 0,2 procenta.

V dubnu měli Češi nejvíce chuť nakupovat ve specializovaných prodejnách nepotravinářského zboží a také elektroniku, elektrické přístroje, stavebniny a nábytek. Dnes to oznámil Český statistický úřad.

"Letos maloobchod vykáže rekordní růst kolem osmi procent. A data za duben to podtrhla," uvedl v reakci na statistiku Aleš Michl z Raiffeisenbank. Loňský výsledek byl 6,4 procenta, předloni pak 4 procenta.

Kde nejvíc nakupujeme? V supermarketech:. Čtěte více:

"Nejrychlejší spotřeba domácností za poslední tři roky způsobuje nákupní horečku v obchodech," dodal Michl.

Jeho kolega z Next Finance Vladimír Pikora nehýří takovým optimismem. "Trh čekal růst kolem deseti procent. Takže toto je negativní překvapení," tvrdí. Přesto přiznává, že "konzumní revoluce pokračuje".

Foto: Aktuálně.cz, Jaroslav Pikous
Zákazníci berou na jaře obchody útokem 

V ubytování a stravování se neočištěné tržby zvýšily meziročně o 1,7 procenta, z toho v ubytovacích zařízeních o 0,1 procenta a ve stravovacích o 2,4 procenta.

"Vše nasvědčuje tomu, že letos přibližování k vyspělosti západní Evropy nebude probíhat přes posilování měnového kursu, ale prostřednictvím vyšší inflace. Očekáváme, že na to centrální banka v červenci zareaguje zvýšením úrokových sazeb," doplnil Michl.

Blog Aleše Michla na Aktuálně.cz čtěte ZDE

Pikora se navíc domnívá, že vysoká spotřeba výrazně přispěje růstu hrubého domácího produktu. "Myslím, že se dočkáme revizí růstu HDP směrem nahoru," předpovídá.

Ve srovnání s předchozím měsícem růst tržeb zpomalil. V maloobchodě včetně motoristického segmentu klesly sezónně očištěné tržby meziměsíčně o 0,8 procenta, zatímco meziročně neočištěné tržby stouply o 8,1 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy