Ambrozek půjde za odpady před soud

Adam Junek, Pavel Baroch
26. 6. 2006 0:00
Praha - Žalobu na ministra životního prostředí Libora Ambrozka pro chybné správní řízení podá do konce tohoto týdne společnost REMA 1000 IK.

Podle ní totiž ministr neoprávněně udělil licenci na likvidaci elektroodpadu konkurenční společnosti ASEKOL, která se tak stala monopolním likvidátorem odpadu v oblasti IT.

Na straně žalujícího stojí také doporučení rozkladové komise ministerstva a výrok Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. REMA se navíc opírá ještě o znalecký posudek, který má dokazovat chybné rozhodnutí ministra.

Rozklad ministra nezajímal

"Ze zákona vyplývá, že licenci na likvidaci má dostat společnost s největším podílem na trhu. Náš posudek ukazuje, že máme 85 procent, a tudíž má být licence naše," řekl deníku Aktuálně.cz David Beneš, šéf firmy REMA.

"Jejich posudek se opírá o tržby, jenomže my bereme v potaz pouze podíly podle tun," odpověděl Ambrozek na interpelaci poslance Karla Vymětala. Ten chtěl vědět, proč ministr nepostupoval podle doporučení rozkladové komise, jež argument firmy REMA uznala.

"Rozkladová komise dává doporučení, jímž se mohu, ale nemusím řídit," řekl ministr. Navíc podle něj nemá REMA právo podávat rozklad. Takové právo náleží pouze firmě ASEKOL, jež licenci získala.

Infobox

CO JE LIKVIDACE ELEKTROODPADU

  • Zákazník při nákupu nového výrobku, například televize, monitoru či myši, platí takzvanou ekologickou přirážku
  • Firma, jejíž výrobek si koupil, má pak povinnost klientovu starou televizi zlikvidovat
  • To se děje prostřednictvím takzvaných kolektivních systémů (existuje i možnost likvidovat individuálně), tedy firem,, jako je REMA nebo ASEKOL
  • Tyto firmy nemají být ziskové

S tím souhlasí i ASEKOL. "To, co prezentují jako odborný posudek, je totální blábol. Do obratů jsou zahrnuty také prodeje softwaru, což z hlediska elektrošrotu nemá vypovídací hodnotu," sdělil deníku Aktuálně.cz Jan Vrba z ASEKOLu.

Zástupci firmy REMA podali na ministra už jednu žalobu v květnu. V té napadají přímo jeho rozhodnutí přidělit licenci ASEKOLu, v druhé rozhodnutí, že ji nedostali sami.

"Na stanovisku nemám co měnit. Žaloba jde ze stejného zdroje společnosti Rema. Nechť soud rozhodne," okomentoval pro Aktuálně.cz druhou žalobu odstupující ministr životního prostředí.

Kauzou se zabývá i Ústavní soud

Není to však poslední soudní řízení, které se kolem sporné licence točí.

Poslanci za ODS z dnes již bývalé sněmovny totiž podali stížnost k Ústavnímu soudu. Opírají se přitom o výrok antimonopolního úřadu. Ten označil vyhlášku ministerstva životního prostředí, která stanovuje, že licenci na likvidaci odpadů v každé skupině může dostat jen jedna společnost za "omezující a neuspokojivou z hlediska hospodářské soutěže."

"Nám nejde o to být jediným likvidátorem. Nechápu, proč by na trhu nemohlo být víc firem, které by si konkurovaly," podivuje se Beneš. Ministerstvo tvrdí, že se řídí směrnicí Evropské unie. Ta však nestanovuje, kolik má být likvidátorů.

Při koupi nové televize či monitoru má výrobce případně dovozce povinnost starou zlikvidovat
Při koupi nové televize či monitoru má výrobce případně dovozce povinnost starou zlikvidovat | Foto: Aktuálně.cz

V obou žalobách žádá REMA o "odkladný účinek žaloby". Tedy - aby do rozhodnutí soudu nebyl ministrův postoj platný. U první žaloby by měl soud rozhodnout do konce tohoto týdne.

"Našim zákazníkům už totiž začaly vznikat problémy. Chodí k nim inspekce životního prostředí a sepisuje s nimi protokoly, že neplní své povinnosti při likvidaci odpadu. Navíc hrozí až desetimilionovou pokutou," uvedl Beneš.

Zatím prý jeho firmu opustil jediný klient: Společnost Canon. Přešel k ASEKOLu.

 

Právě se děje

Další zprávy