Ceny baterií do mobilů klesly o třetinu, zjistil e-shop

ČTK ČTK
13. 1. 2014 12:58
Po oslabení koruny v závěru roku 2013 budou letos stagnovat
ilustrační foto.
ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Ceny baterií do mobilních telefonů loni kvůli příznivému kurzu dolaru i snižování výrobních nákladů klesly v průměru o 32 procent. Po oslabení koruny v závěru roku 2013 budou letos stagnovat. Vyplývá to ze statistik internetového obchodu s bateriemi BatteryShop.cz.

"Následkem devalvace koruny dochází ke znatelnému zvyšování nákladů. Výrazný růst cen baterií ale v tomto roce neočekáváme. Pravděpodobnější bude držení cen na přibližně stejné úrovni, na jaké jsou v současnosti," uvedl ředitel BatteryShopu Radim Tlapák. Konkurenční boj v odvětví prodejcům ve výraznějším zvyšování cen baterií brání a rostoucí náklady budou kompenzovat snižováním svých marží.

Pokles cen zaznamenaly loni i baterie do notebooků, které zlevnily o šest procent. Nejvíce lidé nakupovali baterie do nejprodávanějších značek, tedy HP, Acer a Asus. V roce 2013 zaznamenal obchod sedmiprocentní nárůst prodejů baterií Li-pol používaných do nejnovějších modelů notebooků. Ty jsou v průměru o 30 procent dražší než starší Li-ion baterie.

Ceny baterií do fotoaparátů se oproti roku 2012 prakticky nezměnily. "U baterií do fotoaparátů zůstala cena téměř stejná jako v předminulém roce, u baterií do kamer jsme dokonce zaznamenali mírný růst ceny okolo čtyř procent. Poptávka po těchto bateriích v posledních letech klesá. Lidé totiž již starší kamery příliš nepoužívají, tyto přístroje do značné míry nahradily mobily, fotoaparáty i tablety," dodal Tlapák.

 

Právě se děje

Další zprávy