Falešné baterky v mobilu. Pozor na igelit, říká Samsung

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
Aktualizováno 12. 12. 2013 9:55
Varování Samsungu se nelíbí prodejcům, problém bude řešit i Česká obchodní inspekce.
Baterie Samsung
Baterie Samsung | Foto: Mungo.in

Praha - Dejte si pozor na baterie do mobilních telefonů, které se prodávají v igelitových sáčcích, nemusí jít o originál, varuje Samsung zákazníky poté, co se na českém trhu objevily falzifikáty náhradních baterií.

Varování se ale nelíbí prodejcům, podle nich igelitový obal - takzvané bulk balení - nemusí vždy znamenat padělek.

Samsung tím podle jejich názoru zákazníky nepřímo nutí, aby volili baterie v jiném balení, které jsou až o třetinu dražší, čímž si zvyšuje tržby.

Na skutečnost, že se na českém trhu objevily falešné baterie do mobilů, upozornil jako první spotřebitelský server Mungo.in. Falzifikáty našel na pultech velkých prodejců, jako je například Datart nebo Alza.cz.

„Baterie, které portál Mungo předložil naší společnosti, vykazovaly známky falešného produktu," potvrzuje mluvčí Samsungu Jiří Janeček.

Najděte zdroj

Přestože po vlastní kontrole firma žádné falzifikáty nenašla, rozhodla se pro jistotu před bateriemi v bulk balení varovat s tím, že tyto výrobky jsou určeny výhradně autorizovaným servisním partnerům.

„Samozřejmě se nebráníme tomu, prodávat pouze ony drahé 'originální' baterie. Koneckonců na nich vyděláme víc, ale připadá nám to značně nefér vůči koncovým zákazníkům," říká mluvčí společnosti Datart Jana Choroušová.

„Baterie, které jsou prodávány v režimu bulk, jsou naprosto shodné s těmi v prodejním balení blister. To, že Samsung tvrdí, že nejsou určeny k veřejnému prodeji, je věc pochopitelná, nicméně autorizovaní distributoři značky Samsung tyto výrobky běžně nabízejí. Není tedy důvod, abychom je nenabízeli zákazníkům, kteří je vyžadují," přidává se ředitel internetového obchodu Huramobil.cz Petr Hudec.

Podle dostupných informací tvoří totiž náhradní baterie v igelitových sáčcích až 90 procent prodejů baterií.

Přestože prodejci s omezením prodeje baterií v bulk balení nesouhlasí, produkty od svých dodavatelů zatím stáhli.

„To ale nemusí trvat věčně, pokud se problém s falzifikáty zamete pod koberec a nepřijde se na jejich původ, vrátí se prodejci hojně k jejich prodejům a do oběhu mohou jít další falzifikáty," upozorňuje zakladatel serveru Mungo Tomáš Svoboda s tím, že paušální varování nic nevyřeší a nutné je najít zdroj.

Made in China

Kauzu kolem falešných baterek doprovází mnoho zmatků. Samsung zatím netuší, kdo falešné baterie na trh šíří, ani kolik jich může být. Podle serveru Mungo nemá firma dokonce přesný návod na to, jak falzifikát od originálu rozpoznat.

Samsung přesto vzkazuje: „Originál lze poznat už na první pohled, právě podle obalu." Zákazníky, kteří by měli podezření na falzifikát, pak posílá k nejbližšímu autorizovanému servisnímu partnerovi. Ten by měl falzum bezpečně poznat.

„V případě, že se prokáže, že zákazník zakoupil falzifikát, nebudeme mu účtovat servisní poplatek, který by normálně musel uhradit, a budeme postupovat shovívavě při uznávání záruky. Není možné, abychom již zakoupené napodobeniny baterií měnili za nové, originální," říká mluvčí Samsungu Janeček. Nepřímo tak říká, že si lidé, kteří si případně koupí nerozeznatelný falzifikát, budou muset za své koupit baterii novou a Samsung jim nebude kromě odpuštění servisního poplatku jinak kompenzovat peníze vynaložené na falzifikát.

Dojít do této fáze ale nebude podle portálu Mungo tak snadné. Originál se podle balení rozhodně nepozná. Podezření s velkou pravděpodobností nevyřeší ani servis.

„To, že originální balení znamená vždy originál, není úplně pravda. Jak již Mungo informovalo, baterie Samsung prodávané v obyčejných plastových sáčcích nejsou všechny falešné. A dokonce se v zahraničí našly falešné baterie v krabicovém balení," varuje Svoboda.

„Ačkoliv jsou na bateriích uvedeny identifikační údaje včetně tzv. QR kódu, české zastoupení ani autorizované servisy nejsou schopny ve svých databázích dohledat, zda je daný kus originál, nebo dokonalý falzifikát," dodává.

Dokonalé falzifikáty, které se prodávají po celém světě, jsou podle Svobody pravděpodobně vyráběny v Číně. Jakým způsobem se z výroby dostanou do stejné distribuce společně s originálními výrobky Samsung, není zatím zmapované.

Jasno by v tomto mohly udělat orgány vyšší instance.

ČOI už to řeší. Dvakrát

Výskytem falešných baterií na trhu se bude v rámci České republiky patrně zabývat i Česká obchodní inspekce. Vzhledem k tomu, že se Samsung a Mungo na společném postupu nakonec nedohodly, eviduje ČOI podnět od obou aktérů.

„Mohu potvrdit, že jsme obdrželi podnět k šetření od Společnosti Samsung v pátek 29. listopadu," reaguje na dotaz Aktuálně.cz mluvčí ČOI Denis Gaidoš. O několik dní později tak učinil i portál Mungo.

V současné době ČOI vyhodnocuje, zdali se případem bude zabývat sama, či jej předá jiným orgánům. Nyní se také hledají metody, jak falzifikáty vystopovat.

Mungo současně ve věci zvažuje podat trestní oznámení na neznámého pachatele.

 

Právě se děje

Další zprávy