Cena elektřiny roste, nahoru ji žene dražší uhlí i ropa

Petr Lukáč Pavla Adamcová Petr Lukáč, Pavla Adamcová
8. 6. 2016 20:40
Koncovou cenu pro domácnosti krátkodobé výkyvy na burzách tolik neovlivňují, většinou totiž mají dopředu nasmlouvanou cenu. Pohyb tržních cen se tak může částečně projevit až v roce 2017. Posílit může marketing takzvaných garantovaných produktů, které se momentálně mohu jevit jako výhodné.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: E.ON

Praha - Kvůli zdražování ropy a uhlí, jejichž ceny se odrazily ode dna, roste také velkoobchodní cena elektřiny.

"Stojí za tím hlavně stoupající cena energetického uhlí, která se odrazila od zhruba 35 dolarů za tunu na téměř 55 dolarů," říká Anatoly Stolbov, hlavní analytik společnosti Virtuse.

Prakticky od počátku roku se její ceny pohybovaly na nejnižších hodnotách od vzniku energetických burz. Ještě na přelomu února a března analytici spekulovali o tom, že jedna megawatthodina elektřiny na příští rok bude pravděpodobně stát pod 20 eur.

Jen za poslední měsíc však stoupla její cena o více než 15 procent a v úterý se na pražské energetické burze prodávala za 28,50 eura za megawatthodinu.

"V posledních měsících navíc byla cena elektřiny až přehnaně nízko, a téměř žádný z uhelných ani plynových zdrojů tak nemohl vydělávat a pokrýt své výrobní náklady," podotýká Stolbov. Že ale může cena elektřiny ještě stoupat, ukazují ceny dodávek na burzách pro příští roky.

Koncovou cenu pro domácnosti a malé podniky tyto krátkodobé výkyvy tolik neovlivňují, většinou totiž mají dopředu nasmlouvanou cenu, která je mixem hodnot z posledních dvou tří let, kdy ji dodavatelé nakupovali.

"Do značné míry se doposud jedná o korekci předchozího poklesu, který probíhal od začátku roku do poloviny února," říká k možnému dopadu na domácnosti analytik společnosti Patria Tomáš Sýkora.

Připomíná, že silová cena elektřiny tvoří bez daní zhruba 45 procent celkové ceny pro spotřebitele a ostatní významné položky - tedy 33 procent distribuce a 15 procent poplatek na obnovitelné zdroje - jsou regulatorně stanovené a platí pro celý kalendářní rok.

Aktuální pohyb tržních cen elektřiny se proto může částečně projevit až v roce 2017. "V průběhu letošního roku budou distributoři ještě pokračovat v nákupech elektřiny na rok následující," potvrzuje analytik Petr Hlinomaz.

Obrat ve vývoji cen elektřiny by se podle Hlinomaze mohl dříve spíše projevit v marketingu garantovaných produktů, které se nyní mohu jevit jako výhodné. Je totiž možné snadněji spekulovat, že ceny elektřiny v budoucích letech porostou. A to i přesto, že zdražení by podle odborníků nemělo být nijak výrazné.

 

Právě se děje

Další zprávy