Územní plán Brna se díky lidem změní. Ale kdy?

td
13. 2. 2012 14:52
Námitky obyvatelů Brna proti územnímu plánu sice magistrát vyslyšel, nový plán je ale v nedohlednu
Foto: Karel Toman

Brno - Územní plán Brna, který měl vejít v platnost již před dvěma lety, a to v roce 2010, se zdrží minimálně o další půl roku. Náměstek brněnského primátora Ladislav macek vysvětlil, že za další odklad územního plánu byl odsouhlasen vzhledem k velkému počtu nesouhlasných reakcí od občanů Brna. Námitek se na magistrátu totiž sešlo přes dva tisíce. I když zastupitelé návrh plánu schválili, harmonogram se posouvá.

Chyby zmizí, schválení je ale v nedohlednu

Brněnští zastupitelé se chtějí vyhnout problémům, se kterými se v rámci pevně rozvrženého územního plánu potýkala například Praha. "Chceme jít jinou cestou. Zástupci veřejnosti naopak po nás chtějí, aby bylo specifikováno budoucí využití území natvrdo, případně včetně konkrétního výškování budov, napojení na dopravní infrastrukturu, vztahu k ostatní zástavbě a podobně," řekl ČTK náměstek. Otázkou však zůstává, kdy se Brno nového územního plánu nakonec dočká, vidina schválení návrhu se zřejmě posouvá až za rok 2014.

Více cyklostezek a méně průmyslu?

Na přípravě nového územního plánu Brna se podílejí také početná občanská sdružení a organizace, které se snaží prosadit vlastní požadavky a návrhy. Největším problémem jsou připravované průmyslové zóny a silnice, které by podle občanů měly nahradit spíše cyklistické stezky. Posílení možnosti cyklistické dopravy by mělo obyvatelům Brna nabídnout nový způsob, jak cestovat po centru města a ulehčit jim cestu do práce nebo za nákupy.

 

Právě se děje

Další zprávy