Poslanci schválili novelu, která povoluje dětské vozíky

ČTK ČTK
8. 2. 2012 14:10
Rodiče na kolech by tak mohli na silnice brát i své děti mladší deseti let
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci ve středu schválili novelu, podle které by cyklisté mohli vyjet na silnice i se svými dětmi v přídavných vozících. 

Předloha také počítá s povolením spojovací tyče, pomocí které může rodič dítě na kole táhnout za sebou. Novela nyní míří do Senátu.

Poslanecká novela uvádí, že lidé starší 18 let budou moci vézt v přívěsném vozíku nejvýše dvě děti mladší deseti let nebo dítě na dětském kole připojeném k jízdnímu kolu spojovací tyčí. Vozík bude muset splnit stanovené podmínky.

K předloze měla výtky vláda. Pochybovala o tom, zda je správné umožnit přepravu dětí ve vozíku na všech silnicích kromě dálnic a rychlostních silnic, které jsou určeny ze zákona jen pro motorová vozidla.

Poslanci ve středu nepřijali pozměňovací návrh Jiřího Petrů (ČSSD), který navrhoval v souladu s názorem kabinetu vynechat i silnice prvních a druhých tříd.

Mezi poslanci vyvolal v minulosti návrh značnou debatu. Odpůrci legalizace dětských vozíků například tvrdí, že dítě bude vdechovat prach a výfukové plyny a že ho budou ohrožovat okolojedoucí řidiči. Někteří z nich označovali vozík jako "igeliťák s kolečky".

Dětské vozíky jsou v Česku poměrně oblíbené. Vyrábějí se pro jedno nebo dvě děti. Do některých modelů lze instalovat i autosedačku pro nejmenší děti. Bezpečí dítěte má na starosti i pevný rám a bezpečnostní pásy. V současnosti však není jejich pohyb po silnicích, a tedy ani cyklostezkách, povolen.

 

Právě se děje

Další zprávy