Stavíte dům? Nezapomínejte na alarm

Ilona Víchová
4. 6. 2012 5:48
Domovní alarm už dávno není komfortem. Výběrem správných alarmů do domu můžete ušetřit majetek
Foto: Isifa/Thinkstock

Čas dovolených se blíží. Pokud jste o alarmu neuvažovali při stavbě vašeho domu, zkuste nad jeho nutností popřemýšlet nyní. Alarmy a kamerové systémy ochrání váš majetek v době, kdy budete dovolenou trávit třeba u moře, nebo pojedete na služební cestu.

Domovní alarm se postará o to, aby váš dům nenavštívil zloděj. Jak vybrat alarm? Nechte si poradit a poznejte rozdíl mezí drátovým a bezdrátovým alarmem. Alarmy výrazně snižují částky pojištění domu.

Levné alarmy? Zapomeňte na ně!

V podstatě na trhu existují dva typy alarmu do domu. Jde o drátový a bezdrátový alarm. U prvního typu s ním musíme počítat už pří výstavbě domu. Bezdrátového alarmu využijí lidé, kteří se ho rozhodnout domontovat už v momentě, kdy jsou na stěnách omítky a nechtějí do stavby zasahovat.

Drátové alarmy logicky stojí více při pořizování. K ceně je nutné připočítat peníze za montáž. Další nevýhodou je budoucí variabilita přístroje. Velkou výhodou je bezúdržbový systém a levné komponenty. U bezdrátového alarmu snadno celý systém rozšíříme nebo pozměníme i do budoucna. S tím souvisí i  vyšší pořizovací cena. Bezdrátové čidlo se snadno odmontuje a přesune jinam.

Co si představit pod pojmem domovní alarm?

Nejdůležitější ze zabezpečovacího systému je samotná ústředna, která celý systém řídí. Dále budeme potřebovat detektory, které budou kontrolovat nepovolaný vstup do prostoru. V sestavě nesmí chybět ani napájení a zálohová část. U alarmu je také nutné vyřešit signalizaci narušení. Snadno dostaneme oznámení na mobil, nebo může signál obdržet bezpečnostní služba. V nejlevnější variantě je siréna, která se montuje na vnější stranu fasády.

Alarm a jeho cena

Cena alarmu je proměnlivá. Vše se odvíjí od toho, jaký typ alarmu si zvolíme a kolik bude potřeba detektorů. Jednotlivé detektory se liší cenou dle jejich funkcí. Můžeme mít bezpečnostní fólii na skle, která rozpozná, když se zloděj snaží dostat do objektu oknem. Ostatní detektory jsou na nejviditelnějším místě a jejich pořizovací cena závisí na počtu kusů, které pro dům budeme potřebovat.

Mezi nejdražší systémy patří bezdrátové alarmy. Orientačně lze hovořit o částce od 15 do 60 tisíc korun. Pořizovací cena alarmu možná není příjemná, ale majitel bude mile překvapený, když zjistí, že namontování alarmu výrazně snižuje pojištění domácnosti.

--------------------------------------------------------------------------------

Jaký vybrat alarm a kamerový systém?

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy