Rostoucí dům? Za pár let snadno přistavíte další pokoje

Andrea Berniová
28. 1. 2014 11:00
U rostoucího domu se s následnými stavebními úpravami počítá. Budou mnohem snazší
Rostoucí dům se dá snadno zvětšit
Rostoucí dům se dá snadno zvětšit | Foto: Central Group

Stavba domu je obvykle velmi nákladnou záležitostí. Zatímco mladému páru bez dětí bude stačit menší dům za méně peněz, rostoucí rodině postupně nemusí kapacita domu stačit. Lze samozřejmě rovnou postavit větší dům, ale nevýhodou budou okamžité vyšší náklady, které nemusí být pro mladý pár akceptovatelné.

Ideálním řešením může být rostoucí dům, jehož velikost nemusí být konečná. Další místnosti lze sice přistavět téměř ke každému domu, ten rostoucí má ale oproti nim velkou výhodu - rozšiřovat ho je mnohem snazší.

Různé firmy už běžně nabízejí stavbu rostoucích domů, dokonce i na klíč. K základní verzi domu můžeme postupně přistavovat nové místnosti, garáž či dokonce podkrovní prostory.

Rozšiřování rostoucího domu je snazší hned v několika ohledech. Především se při přistavování dalších částí nijak nenaruší bydlení v domě - není třeba se na dobu stavby stěhovat jinam. Rozšíření probíhá bez přerušení bydlení. 

Při stavbě rostoucího domu se totiž s rozšiřováním počítá, takže je například na pozemku umístěn tak, aby bylo kam přistavět nové pokoje. Předem se vyřeší také elektřina a další rozvody. Do obývané části domu pak při přistavování většinou nemusejí řemeslníci vůbec vstupovat, zasahuje se do ní tedy minimálně, protože během dostavby se staví mimo obytný prostor. Až ke konci je třeba dům propojit s jeho novou částí.

Základy mohou být dávno hotové

Pokud už budoucí obyvatelé domu vědí, jak by měl objekt v budoucnu vypadat, je možné vybudovat kompletní základy pro následné přístavby. Základy se ale také dají doplňovat až společně s dalšími částmi domu.

Zpočátku může mít dům velikost menšího bytu, tedy 1+1 nebo třeba 2+kk. Za několik let se snadno přistaví další pokoj (nebo několik pokojů), což bývá možné uskutečnit v přízemí i v podkrovních prostorech.

Výhodu přináší i způsob financování domu. Zpočátku je možné vzít si hypotéku na nižší částku a s nižšími splátkami. S postupným růstem domu a zvyšováním příjmů jeho majitelů se dá stávající hypoteční smlouva změnit.

Pro ty, kteří chtějí vlastní bydlení v rodinném domě, ale nemohou si zatím dovolit financování dostatečně velkého domu, může být ten rostoucí nejlepší variantou.

 

Právě se děje

Další zprávy