Je podkroví vašeho domu zatím nevyužíváné? Změňte to

Andrea Berniová
13. 12. 2012 8:56
Proč se ochuzovat o příjemnou atmosféru podkrovních prostor? Půdu zrekonstruujte a začněte ji obývat.
Nebojte se rekonstrukce podkroví
Nebojte se rekonstrukce podkroví | Foto: DesignŠkola /časopis Domov

Pokud bydlíte v rodinném domě a využíváte jen jeho přízemí, připravujete se tak o nenahraditelnou atmosféru podkrovních prostor. Proč by v podkroví nemohly být pohodlné ložnice plné světla díky střešním oknům?

Získejte více prostoru díky rekonstrukci podkroví

K čemu teď slouží prostor pod střechou? Pokud tam jen skladujete nepotřebné věci, určitě přemýšlejte o jeho lepším využití. Když přesunete některé pokoje z přízemí do podkroví, získáte mnohem více místa.

Nejprve zkontrolujte stav střechy a střešních trámů. Předejdete tak nepříjemnému překvapení, do nově nově vymalovaných pokojů by totiž mohlo zatíékat. Důležitý je i stav podlahy. Je dostatečně pevná na to, aby se po ní dalo bezpečně chodit a aby zvládla i tíhu nábytku? Pravděpodobně také budete muset zateplit střechu, jinak by přes ni mohlo velké množství tepla unikat do okolí.

A co rozvržení místností? Je dobré umístit do podkroví ještě jednu toaletu a koupelnu. V podkrovní části domu také bývá větší klid, proto se hodí například pro umístění ložnice či pracovny. Je ale jen na vás, jak si prostor rozčleníte.

Zdi mohou být ze sádrokartonu

Z čeho postavit příčky v podkroví? Nejlepší bude lehký materiál, například sádrokarton nebo pórobeton. Sádrokartonové zdi jsou navíc poměrně úzké, takže v místnostech bude víc místa. To je právě v podkroví velká výhoda, protože šikmé stropy mohou prostor zmenšit.

Nezapomeňte na střešní okna, která jsou pro podkroví typická. Klasická okna ve štítu domu většinou nezvládnou dávat dostatek světla pro celé podkroví. Výrobce střešních oken ale vybírejte pečlivě. Nekvalitními okny by mohlo protahovat a také zatékat.

 

Právě se děje

Další zprávy