Půdní byt nabízí neopakovatelnou atmosféru. Chcete ho?

Andrea Berniová
3. 9. 2012 8:18
Je tento typ bytu vhodný právě pro vás? Zjistěte, na co si dát při výběru půdního bytu pozor
Půdní byt má zvláštní atmosféru
Půdní byt má zvláštní atmosféru | Foto: DesignŠkola /časopis Domov

Chcete koupit byt? Měl by být neobyčejný a mít zvláštní atmosféru? Pak hledejte půdní byt. Místnosti ozvláštněné sešikmenou střechou a někdy i mohutnými střešními trámy, často nabízejí opravdu lákavý interiér a také nádherný výhled do okolí.

Součástí půdního bytu zpravidla bývají střešní okna. Obzvlášť v letních dnech propouštějí opravdu značné množství slunečního svitu. Tomu zabráníte koupí rolet na střešní okna. V půdním bytě ale bývá v létě vždy teplo, a to nejen kvůli střešním oknům. Možná si tak budete muset pořídit klimatizaci.

Jak využít prostor pod střechou?

Prostor podkrovního bytu je kvůli střešním šikminám vlastně o něco menší. Minimálně k jedné stěně například nemůžete postavit klasické vysoké skříně. Zkuste místo nich skříně vestavěné, které se dají vyrobit na míru a umístit třeba právě pod střešní šikminu. Také se v bytě zkuste projít. Není střecha zkosená až příliš? Obzvlášť pokud jste vysocí, nemusel by vám půdní byt vyhovovat.

A na co si dát pozor při výběru podkrovního bytu? Jako u všech typů bytů, i zde pečlivě zkontrolujte stav podlahy. Pokud nevypadá dobře, pravděpodobně ji budete muset vyměnit, což přináší náklady navíc. Dobře si prohlédněte koupelnu a toaletu. Jsou v dobrém stavu, nebo potřebují rekonstrukci?

Pozor na stav střešních oken

Je několik věcí, které si musíte pečlivě prohlédnout, když kupujete právě podkrovní byt. Důležitá jsou střešní okna. Klasickými okny většinou jen proniká chlad, těmi střešními se ale dovnitř může snáze dostávat voda. Právě zatékání i na jiných místech než u oken je další věcí, na kterou byste se měli zaměřit. Mohutné střešní trámy mohou bytu dodat neopakovatelnou atmosféru. Rozhodně se ale podívejte, v jakém jsou stavu.

 

Právě se děje

Další zprávy