Prohlédněte si na výstavě práce mladých architektů

Andrea Berniová
18. 4. 2012 6:06
Studenti architektury vytvářeli návrhy rodinných domů
Foto: Jakub Novák

Praha - Navštivte výstavu Současný český a polský dům. Představují se na ní soutěžní práce architektů, kteří se zúčastnili národního kola architektonické soutěže Současný český dům: Očima mladých architektů. Výstava potrvá do 28. dubna a koná se v atriu nové budovy Fakulty architektury Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze. Práce mladých českých a polských architektů si můžete přijít prohlédnout od 8 do 20 hodin každý den kromě neděle.

Projekty měly představit rodinné bydlení

Zadáním soutěže bylo vytvořit návrh rodinného domu pro čtyřčlennou rodinu 21. století. Zásadní bylo nalézt architektonické řešení současných požadavků a představit rodinné bydlení budoucnosti. V národní části soutěže byl porotou složenou z renomovaných architektů jako nejlepší vyhodnocen projekt Tomáše Čecha z Fakulty architektury ČVUT. V projektech využívali architekti často klasické materiály - například cihly a dřevo.

Polští studenti architektury více sázeli na ornamentálnost a jejich návrhy byly extravagantnější. Soutěže se zúčastnili i architekti ze Slovenska a Maďarska, jejich práce se ale teprve vyhodnocují. Soutěž byla vyhlášena v rámci mezinárodního projektu Současný dům: Očima mladých architektů. Ten má za cíl konfrontovat a srovnávat jednotlivé projekty nejmladší architektonické tvorby.

Na souteži spolupracují fakulty architektury

Soutěž organizovala Fakulta architektury ČVUT v Praze ve spolupráci s Fakultou architektury Slezské technické univerzity v Gliwici a také Muzeem Architektury ve Wroclawi. Při soutěži spolupracovaly české fakulty architektury v Brně, Liberci, Praze a Ostravě. I v sídlech ostatních univerzit bude výstava představena.

 

Právě se děje

Další zprávy