Připravte dům na zimu ještě před Vánoci

TD
7. 12. 2011 8:04
Rodinný dům je třeba připravit na zimu, mráz může způsobit značné škody
Foto: Simona Kosáčková

Společně s poklesem venkovních teplot a začátkem zimy přichází i nutnost připravit rodinný dům na možné vlivy mrazu. Aby nedošlo k poškození budovy, je třeba zkontrolovat, že je vše připraveno na působení chladného počasí. Kontrola stavu domu by se měla provést ještě před příchodem Vánoc, nejlépe se začátkem topné sezony. Přípravy se týkají jak exteriéru, tak i interiéru nemovitosti.

Nejdůležitější roli v zimě hrají topná zařízení a vše, co je s nimi spojeno. Majitel domu nesmí zapomenout nechat zkontrolovat kotel. Doporučuje se obrátit se na odborníky, předejde se tak nevítaným problémům. Velkou pozornost si zaslouží také radiátory, jejichž čištění a odvzdušnění také patří k nezbytným přípravám na zimní období. Od 1. 1. 2011 je v zákoně zakotvená povinnost zkontrolovat komín profesionálním kominíkem, aby se zamezilo nehodám způsobeným usazenými nečistotami. Kontrola komínu a jeho následné čištění přijde majitele domu přibližně na 500 korun.

Velké množství tepla z domu uniká vinou špatně těsnících oken, odborníci hovoří až o padesátiprocentních ztrátách. Když není čas na výměnu oken, pomůže i dodatečné utěsnění. Nebezpečí se skrývá také v drobných prasklinách na venkovní fasádě. Jakmile by se do nich dostala voda a zmrzla, led by mohl postupně trvale narušit celou omítku. Vhodné řešení představuje zjištění příčiny praskání, ověření zda se jedná jen o povrchovou vadu, nebo jsou nutné větší opravy. Problémy v zimě mohou způsobit také okapy, které by se měly vyčistit od listí a dalších usazenin.

 

Právě se děje

Další zprávy