Nejzajímavější projekty architekta Ivo Obersteina

Nejzajímavější projekty architekta Ivo Obersteina
Vítězný soutěžní návrh na urbanistickou koncepci Jihozápadního Města v Praze (1968).  „Návrh si na rozdíl od jiných projektů kladl za cíl dobrou orientaci a dobrou dopravní vybavenost. Obersteina lákal především tradiční charakter historických měst. Osobitě využil například metody porovnávání Staroměstského náměstí přes průsvitky s navržením sídlištních center... (Archiweb k přednáškám Kruhu Matadoři/Matadorky)
Centrum Prahy 13 (Jihozápadní Město - Nové Butovice).  "Ivo Oberstein navrhoval sídliště s velkou pozorností k detailu a sociálním aspektům, urbanismus je důkladně promyšlen, maximálně se snažil využít či zachovat okolní prostředí a do projektu zapojoval také mladší architekty jako T. Brixe či V. Králíčka, kteří měli možnost se „volně" projevit a doplnit svými postmoderními vstupy charakter sídliště. Výtvarná díla od umělců, jako jsou Magdalena Jetelová, Kurt Gebauer či Jaroslav Róna pak vytváří jakási zastavení na cestách," přibližuje Obersteinovu tvorbu Archiweb v poznámkách k cyklu přednášek Kruhu Matadoři/Matadorky.
Panorama Slunečního náměstí. V letech 1997 až 2002 Oberstein pracoval na urbanistickém návrhu Slunečního náměstí a radnice Prahy 13 včetně designu parteru a sadových úprav (autorem návrhu radnice je architekt M. Haase).
Novodobý kostel a komunitní centrum sv. Prokopa na Slunečním náměstí v Nových Butovicích, Praha 13.
Foto: Časopis Architekt/ archiv autora
Věra Tůmová
8. 5. 2013 22:00

Cenu Grand Prix Obce architektů za celoživotní dílo letos získal architekt Ivo Oberstein, který se dlouhodobě zabývá urbanismem. Jeho životním dílem se díky výhře v soutěži v roce 1968 stala práce na projektu Jihozápadního Města v Praze 13 - tedy čtvrtí Stodůlky, Lužiny, Nové Butovice či tamního Centrálního parku. V letech 1969 až 1985 pak na Jihozápadním Městě spolupracoval i s architektem Milanem Klímou. Od roku 1976 vedl nově založený Atelier 7, ve kterém působilo až 75 architektů, inženýrů a konstruktérů. Od začátku 90. let pak Ivo Oberstein působil jako vedoucí architekt v Útvaru hlavního architekta hl. m. Prahy. Pod jeho vedením se začalo pracovat mimo jiné na novém Územním plánu Prahy či na urbanistických studiích Pražské památkové rezervace, Smíchova či generelu Vltavy. Později - do roku 2007 - působil jako architekt-urbanista i na Fakultě architektury ČVUT.

 

Právě se děje

Další zprávy