Je vám vedro a nemůžete dýchat? Pomůže větrák

Andrea Berniová
22. 6. 2012 8:44
Dejte ale pozor na nachlazení a alergie

V horkých letních dnech bývá v interiéru k nevydržení, obzvlášť kolem poledne. Zlepší se to často až k večeru, ale někdy vedro nepoleví ani v noci. Trávit čas v rozpáleném bytě není zrovna nejpříjemnější.

Ale jak to vyřešit? Jak se zbavit vedra a nedýchatelného vzduchu? Rozhodně pomůže klimatizace. Pokud do ní ale nechcete investovat, děsí vás její spotřeba elektrické energie nebo vám z nějakého důvodu prostě nevyhovuje, můžete zkusit klasiku: ventilátor neboli větrák.

Stolní nebo stojanový větrák?

Pravděpodobně si hned představíte klasický větrák, tak zvaný stojanový. Právě ten v domácnostech používá velmi často. Můžete si zvolit, zda se bude otáčet, nebo zůstane v jedné poloze a bude tak foukat jen do jedné části místnosti. Známé jsou i stolní ventilátory, které se dobře přenášejí a můžete je položit kamkoli. Není ale dobré sedět delší dobu přímo před větrákem - riskujete nachlazení.

Bezpečnost je důležitá

Klasický větrák funguje na principu otáčejících se plastových či kovových listů, které jsou z bezpečnostních důvodů chráněny kovovou mřížkou. Všímejte si, jak velké jsou v mřížce otvory. Pokud máte malé dítě, hledejte větrák s otvory co nejmenšími, takovými, aby se do nich nevešel ani dětský prst. Můžete vybírat z různých barev ventilátorů, častá je černá a bílá nebo stříbrná. Vybírejte podle stylu interiéru.

Pro alergika se nehodí

Ventilátory se nehodí do bytů, kde žijí alergici. Těm totiž víření vzduchu (a tím i prachu) nedělá dobře. Na to je třeba myslet, než ventilátor koupíte. Větráky se celkově nehodí do prašných prostor.

--------------------------------------------------------------------------------

Které ventilátory budou nejlepší?

 

Právě se děje

Další zprávy