Klimatizace v interiéru vás ochrání před vedrem

Andrea Berniová
10. 4. 2012 7:35
Trpíte v létě kvůli nesnesitelnému vedru? Nejhorší to bývá v podkroví domu a v půdních bytech

Dali byste všechno za trochu studeného vzduchu. Kvůli vedru jste unavení a bez energie, špatně se vám spí. Co s tím? Co třeba pořídit si do domu nebo bytu klimatizaci? Můžete mít například mobilní klimatizaci, která je nejlevnější a její montáž není nijak náročná. Mobilní klimatizace ale mívají nižší výkon a vyšší spotřebu. Jsou také hlučné, takže pokud jste si chtěli ochladit vzduch při spánku, nejde o zrovna nejlepší řešení. Existuje také okenní klimatizace.

Klimatizace napevno

Dále je tu tak zvaná split jednotka. Ta se skládá z vnější a vnitřní části, přičemž vnitřní část může být umístěna na stropě, jak je časté v kancelářích, ale i na stěně. Vnitřní část nasává teplý vzduch z místnosti a odvádí ho do venkovní části - kompresoru. Ten zase do vnitřní části dodává čerstvý vzduch. Toto řešení je ale nákladnější než mobilní klimatizace. Můžete mít i jednotku nazvanou multisplit, ta zásobuje chladným vzduchem víc místností najednou. Ta je ale opět o něco nákladnější.

Pokud chcete zajistit, aby chlad z vašeho interiéru co možná nejméně unikal do okolí, můžete si pořídit třeba izolační skla. Vždy si dávejte pozor, aby rozdíl venkovní teploty a teploty v interiéru nebyl příliš velký (maximální rozdíl je 5 až 8 stupňů), jinak vám hrozí například nachlazení.

Jak má být silná?

Víte, jak výkonnou klimatizaci potřebujete? To zjistíte, když si necháte spočítat tzv. tepelnou zátěž místnosti. Ta závisí na mnoha faktorech. Třeba na tom, na jakou světovou stranu je určená místnost či celý byt orientován, záleží i na zdivu, izolaci, velikosti oken a na tom, zda jsou vybavena žaluziemi. Důležitým faktorem je i počet lidí, kteří se na klimatizované ploše budou pohybovat. Kvalitnější klimatizace funguje v zimě také jako přímotop.

 

Právě se děje

Další zprávy