HB Index hlásí další pokles cen bytů a rodinných domů

Věra Tůmová
26. 7. 2012 8:00
HB Index hlásí další pokles cen bytů a rodinných domů. Nejstabilnější jsou pozemky
Základní urbanistická koncepce Úvaly Hostín a projekt první fáze vznikl pod vedením ateliéru Headhand architekta Petra Hlaváčka. Jednotlivé dílčí čtvrti navrhovaly další architektonické týmy - Jiran Kohout architekti, Hynek Novák - Lewis and Hickey, A.LT, K2, ABM a Mikoláš Vavřín.
Základní urbanistická koncepce Úvaly Hostín a projekt první fáze vznikl pod vedením ateliéru Headhand architekta Petra Hlaváčka. Jednotlivé dílčí čtvrti navrhovaly další architektonické týmy - Jiran Kohout architekti, Hynek Novák - Lewis and Hickey, A.LT, K2, ABM a Mikoláš Vavřín. | Foto: Hostín Development

Praha - Ani druhé čtvrtletí letošního roku nepřineslo nijak zásadní výkyvy tržních cen tuzemských nemovitostí. Ceny rodinných domů i bytů klesaly jen velmi mírně, pozemky i nadále pokračovaly v dlouhodobém trendu stabilního růstu. Vyplývá to z HB Indexu, který na základě reálných odhadů tržních cen nemovitostí pravidelně zveřejňuje Hypoteční banka.

Aktuální data tak podle HB Indexu, který sleduje situaci na českém nemovitostním trhu od roku 2010, jen víceméně kopírovala vývoj cen v předchozích čtvrtletích.

I nadále nejvíce zlevňují byty v panelácích

Průměrná tržní cena bytů jen za druhé čtvrtletí roku 2012 poklesla podle HB Indexu o 0,9 procentního bodu. Zatímco vloni bylo možné u cen bytů vypozorovat výraznější pokles, v tomto roce se jejich hodnota snižuje jen velmi pomalu.

Celkově se tento index za uplynulé dva roky snížil jen o 4,2 procenta, což lze na trhu nemovitostí interpretovat podle expertů Hypoteční banky jako malou změnu.

„Tržní ceny bytů tak pokračují v mírném poklesu. V druhém čtvrtletí ceny nejrychleji klesaly v Moravskoslezském a Pardubickém kraji, nadprůměrný pokles však zaznamenala také Praha," popisuje Petr Němeček, ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky.

Pokles cen je podle něj i nyní stále patrnější hlavně u starších panelových bytů. Poptávka po novostavbách byla v průběhu druhého kvartálu relativně stabilní a mírně oslabila až na konci tohoto čtvrtletí. „Počet neprodaných bytů ale přesto neklesá, nabídka bytů se naopak zvětšila," doplňuje Petr Němeček.

Pokles cen bytů o týden dříve potvrdil také Institut regionálních informací (IRI). Podle něj se cena standardního staršího bytu snížila v uplynulém čtvrtletí ve většině krajských měst.

O domy nad tři miliony korun je menší zájem

Pro ceny rodinných domů je nyní typické mírné kolísání. Zatímco začátkem roku nepatrně rostly, nyní šly opačným směrem a klesly o 0,4 procentního bodu. „Z pohledu uplynulého roku ceny rodinných domů mírně kolísaly kolem hodnoty 100 (HB Indexu), celkově však vykazují rostoucí trend - oproti situaci před dvěma lety jsou ceny domů o 2,7 procenta výš.

Ceny rodinných domů rostly hned dvě čtvrtletí za sebou a v tom posledním od dubna do června zase mírně poklesly.

Na trhu lze podle Němečka sledovat mírný pokles poptávky po rodinných domech s cenovkou nad 3 miliony korun i mírně oživený zájem o developerskou výstavbu v okolí Prahy.

Celkově nyní přetrvává mezi kupci zájem o rodinné domy vhodné k rekonstrukci, které mají díky tomu i nižší pořizovací cenu. „Výstavba nových rodinných domů v uplynulém čtvrtletí vykázala zvýšený zájem o dřevostavby a nízkoenergetické domy s užitnou plochou do 120 m2, což je ovlivněno nastavením sazeb DPH," vysvětluje Petr Němeček.

Ceny pozemků jdou stále vzhůru

Pozemky jsou i nadále podle Petra Němečka nejstabilnějším segmentem v oblasti rezidenčních nemovitostí. I v druhém letošním čtvrtletí totiž rostly. Hodnota HB INDEXu u pozemků v tomto období stoupla o 2,6 pcb na hodnotu 110,9. Pozemky tak trvale rostou a za uplynulé dva roky dosáhly nejvyššího cenového rozdílu ze všech sledovaných typů nemovitostí.

Pozemky jsou podle Němečka i nadále vnímány jako vhodná investice s malým rizikem a nízkými udržovacími náklady. Největší zájem byl podle něj ve druhém čtvrtletí o pozemky v okolí krajských měst. Pokles naopak zaznamenaly pozemky se špatnou dopravní dostupností.

Vývoj cen bytů sleduje také Český statistický úřad. Poslední zveřejněné údaje za letošní první čtvrtletí tedy i podle statistiků meziročně klesly o 4,7 procenta. Novostavby, jejichž ceny sledují statistici zatím jen v Praze, zlevnily o 2,6 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy