Ceny bytů a domů klesly, zájemce odrazuje vyšší daň

Veronika Skálová Veronika Skálová
30. 10. 2011 13:52
Hypoteční banka analyzovala reálné tržní ceny bydlení v Česku ve třetím čtvrtletí
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ceny bydlení v Česku se v posledních měsících výrazněji nezměnily, průměrná tržní cena bytů ve třetím čtvrtletí mírně poklesla. Ze svých údajů to vyčetli odborníci Hypoteční banky, kteří pravidelně stanovují HB Index.

"HB Index sleduje vývoj cen nemovitostí v České republice ve třech kategoriích: byty, rodinné domy a pozemky. Hodnota indexu 100 je nastavena k datu 1. 1. 2010. Informace o tržních cenách nemovitostí, kterou HB index pravidelně přináší, je informací o reálných cenách, za které byly nemovitosti prostřednictvím hypotečního úvěru pořízeny," uvedla banka.

Index u tržních cen bytů dosáhl ve třetím čtvrtletí hodnoty 97,9, což za čtvrtletí představuje mírný pokles o 0,5 proceního bodu.

"U bytových jednotek v ČR pozorujeme nejcitlivější reakce na změny poptávky a nabídky ze všech sledovaných kategorií. Faktorem, který zde má aktuálně největší vliv na ceny, je pokračující převis nabídky nad poptávkou, který je u bytů v současné době největší ze všech sledovaných kategorií," uvedl ředitel odboru nemovitosti Hypoteční banky Petr Němeček.

Průměrné ceny rodinných domů za čtvrtletí klesly o 1,4 procentního bodu, jejich HB Index byl 99,8. Klesá totiž poptávka zejména po rodinných domech před rekonstrukcí - úpravy by totiž noví majitelé pravděpodobně nestihli se současnou nízkou sazbou DPH za stavební práce, která se na začátku příštího roku zvýší.

Ceny pozemků se od konce června do konce září v podstatě nezměnily, jejich HB Index byl 106,5. "V tomto segmentu existuje poměrně vyrovnaná poptávka i nabídka, která je limitována omezenou velikostí trhu s pozemky," upřesnil Němeček.

 

Právě se děje

Další zprávy