Bez práce bylo v říjnu nejméně lidí za osm let. Zima pokles nezaměstnanosti přibrzdí

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 8. 11. 2016 9:32
Nezaměstnanost v České republice v říjnu klesla na pět procent ze zářijových 5,2 procenta. Bez práce bylo 366 244 lidí. Volných míst nabízejí zaměstnavatelé více než 139 000, což je nejvyšší říjnová hodnota od roku 2007. Zaměstnanost pozitivně ovlivňuje rostoucí ekonomika i sezónní práce. V dalších měsících se ale bude nezaměstnanost zvedat právě s postupným ukončováním těchto prací.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha - Nezaměstnanost v České republice v říjnu klesla na pět procent ze zářijových 5,2 procenta. Bez práce bylo 366 244 lidí, nejméně od prosince 2008. Volných míst nabízejí zaměstnavatelé více než 139 000, což je nejvyšší říjnová hodnota od roku 2007. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Vývoj je v souladu s odhady analytiků. "Lepší celková čísla nezaměstnanosti jdou na vrub velmi slušné kondici domácí ekonomiky. Mohlo také pozitivně zapůsobit lepší počasí a odsunutý konec stavebních a sezónních prací," říká Tomáš Volf ze společnosti Cifin.

V dalších měsících se podle Volfa bude nezaměstnanost zvedat právě s postupným ukončováním sezónních prací.

"V nadcházejících měsících bude registrovaná nezaměstnanost, v souvislosti s postupným ukončováním sezónních prací, pravděpodobně stagnovat, případně mírně vzroste," potvrzuje rovněž generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Nástup zimní sezóny podle analytika společnosti Roklen Lukáše Kovandy signalizoval již v říjnu nepatrný propad počtu volných pracovních míst - první v letošním roce. "Ten je ovšem pro poslední měsíce roku typický. Nejedná se tedy o signál zvratu v dosavadním zlepšování stavu trhu práce, ale o sezónní záležitost. Nicméně v příštím roce – po odeznění efektů zimní sezóny a tedy mírném růstu míry nezaměstnanosti – už nelze očekávat tak citelný pokles míry nezaměstnanosti jako letos. Trh práce naráží stále zřetelněji na své limity," vysvětluje Kovanda.

Na jedné straně byl podle něj trh sice schopen poměrně rychle vstřebat čerstvé absolventy, na druhou stranu se stále projevuje sílící strukturální nesoulad mezi nabídkou a poptávkou po pracovních pozicích. "Je patrný například citelný nedostatek technicky vzdělaných pracovníků, jejž firmy řeší v prvé řadě přesčasy či nabídkou přeškolovacích kurzů," doplňuje Kovanda.

Nejnižší nezaměstnanost zůstává v Plzeňském kraji, a to 3,4 procenta. Naopak nejvyšší je stále v Ústeckém kraji, kde ale klesla o tři desetiny procentního bodu na 7,8 procenta.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v říjnu 74 regionů, rostla jen v okresech Jeseník, Jindřichův Hradec a Písek. Nejlépe je na tom okres Rychnov nad Kněžnou (1,8 procenta) a Praha-východ (1,9 procenta). Nejvyšší míra nezaměstnanosti je pak na Karvinsku a Mostecku, a to shodně 10,4 procenta. Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než je celorepublikový průměr hlásí 33 regionů.

Nejvíce volných pozic nabízejí zaměstnavatelé v Praze, ve středních Čechách a v Moravskoslezském kraji. Celorepublikově na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 2,6 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Karviná (13,7), Ústí nad Labem (10,4) a Jeseník (10,3).

 

Právě se děje

Další zprávy