Babiš rozlítil Sobotku změnami. EET nebude povinná pro drobné podnikatele s paušální daní a e-shopy

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 23. 11. 2016 20:14
Elektronická evidence tržeb by se neměla vztahovat na e-shopy, platby kartou na internetu a podnikatele s příjmem pod 250 tisíc korun ročně s paušální daní. Takový návrh předložil Andrej Babiš na koaliční radě jen pár dní před faktickým startem EET. Že návrh připravil tak pozdě, kritizoval na Twitteru i před novináři premiér Bohuslav Sobotka.
Andrej Babiš.
Andrej Babiš. | Foto: Jakub Plíhal

Praha – Ministr financí a předseda vládního hnutí ANO Andrej Babiš předložil na středeční koaliční radě návrh na zmírnění zákona o elektronické evidenci tržeb (EET). Částečně tak ustupuje kritice podnikatelské veřejnosti, která se po schválení EET strhla.

Pokud se na Babišově návrhu shodne vláda a následně i zákonodárci, EET by neměli podléhat podnikatelé, kteří se dobrovolně přihlásí k paušální dani a jejichž roční příjem z podnikání nepřesáhne částku 250 000 korun. Stejně tak by nemusely elektronicky evidovat tržby například e-shopy u plateb, které jejich zákazníci uskuteční na internetu bankovní kartou.

Výjimky z EET: na koho se vztahují a kdo musí evidovat!
2:28
Výjimky z EET: na koho se vztahují a kdo musí evidovat! | Video: komerční obsah

"Cílem je zjednodušit praxi pro e-shopy, kterou budou muset evidovat de facto pouze v případě osobního převzetí zboží na pobočce," řekl k návrhu Babiš. Podle něj k tomuto kroku přistoupilo ministerstvo s dostatečným předstihem před druhou vlnou zavádění EET, do které spadají mimo jiné právě e-shopy.

Zatímco úleva pro prodejce zboží na internetu může být významná pro poměrně velkou skupinu podnikatelů a firem, výjimka spojená s paušální daní se nejspíš dotkne jen málokoho. Jednak je limit 250 tisíc korun zisku ročně relativně malý a paušální daň není pro podnikatele příliš atraktivní. To přiznává i ministerstvo financí, když uvádí, že se pro ni doposud rozhodlo pouze 40 daňových subjektů. Výjimka z EET je v tomto případě navíc omezena jen na fyzické osoby.

Možnost vyhnout se EET by proto měla být motivací pro častější volbu paušální daně. Ta spočívá v tom, že se podnikatel předem dohodne s finančním úřadem, jak vysokou daň bude pravidelně platit, a pokud úřad souhlasí, nemusí již potom podávat daňové přiznání. V praxi tak zaplatí většinou na dani z příjmu více, než kdyby své příjmy danil jinak. Odpadne mu však část administrativy a má jistotu, že ho nepostihne v budoucnu kontrola finančního úřadu.

EET má být v první fázi spuštěna 1. prosince pro hotely a restaurace. Další firmy se budou zapojovat v následujících měsících. Malí živnostníci, kteří se do navrhovaného limitu ročních příjmů vejdou, by museli do účinnosti změn tržby evidovat.

Sobotku návrh rozčílil

Že návrh přišel tak pozdě, kritizoval na svém twitterovém účtu premiér Bohuslav Sobotka a do Babiše se opřel i před novináři.

"Očekával bych od ministerstva financí větší rozvahu, více profesionální přístup, ne to že na poslední chvíli večer dostaneme návrh, který jsme viděli poprvé až tady," uvedl Sobotka. Politik, který většinou zachovává odstup, dokonce novinářům řekl, že tento krok ho rozčílil. Dál ale podporuje spuštění systému.

Babiš v České televizi potvrdil, že konfliktní situace při projednávání návrhu na změny v elektronické evidenci tržeb nastala. "Pan premiér se najednou rozčílil, postavil se a řekl, že nemusíme pokračovat. Tak já jsem se sbalil a odešel," popsal. Doufá v uklidnění emocí kolem návrhu ANO na možnost pro malé živnostníky vyhnout se elektronické evidenci tržeb.

V uklidnění situace doufá i Sobotka. Uvedl, že návrh předneslo ANO neočekávaně a až na konci koaličního jednání. Předtím lídři jednali tři hodiny. Návrhy ČSSD a ANO se na něm nicméně míjely. ČSSD neuspěla s rychlým projednáním změn v nemocenské dlouhodobě nemocných.

"Byl na to dostatek času, tohle není dobrý signál, který ministerstvo občanům poslalo," řekl Sobotka novinářům. Babiš podle něj změny vysvětluje například tím, že na internetu se objevují informace o případných demonstracích. Z Babišovy strany prý cítí jistou paniku.

"Není důvod pro odklady, to, co dnes předvedlo ministerstvo, musíme zanalyzovat," uvedl. Problém vidí v možnosti vynětí z podmínek systému pro malé živnostníky, kteří se přihlásí k daňovému paušálu a ročním podnikatelským příjmům do 250 000 korun. Může to podle něj založit nerovnost a rozmíšky mezi podnikateli. Smířlivěji se Sobotka dívá na návrh týkající se e-shopů. I tam podle něj ale mělo ministerstvo se systémem jejich práce počítat.

Místopředseda lidovců Marian Jurečka novinářům, řekl, že v případě elektronické evidence dochází na dřívější připomínky jeho strany. "EET – před koaličním výbuchem? Babiš háže na stůl možnost změn na poslední chvíli, ČSSD hysterčí, dochází na dřívější připomínky KDU-ČSL," nechal se slyšet na sociálních sítích předseda poslaneckého klubu lidovců Jiří Mihola.

Jurečka uvedl, že je poměrně rád, že ministerstvo financí konečně pochopilo, že nemyslelo na všechny varianty. "Návrh jde správným směrem, není to věc, která by měla ohrozit zavedení EET od 1. prosince, ale je to prostor pro podání tohoto pozměňovacího návrhu," uvedl Jurečka. Na detailní rozbor chce KDU-ČSL několik dnů. "Požádal jsem i kolegy z ČSSD, aby opravdu zklidnili emoce, aby si nad návrh sedli, protože má určité ratio," uvedl. Je podle něj nicméně škoda, že Babiš si na změny vzpomněl až těsně před spuštěním systému. "Na druhou strnu je lépe ještě teď ty chyby napravit," uzavřel.

Vláda si od zavedení EET slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice nové opatření ostře kritizuje a tvrdí, že EET zlikviduje mnoho drobných živnostníků. Opoziční TOP 09 proto v dubnu předložila novelu zákona o EET, která by evidenci tržeb omezila tak, že by jí nepodléhali podnikatelé s ročními příjmy do jednoho milionu korun. Povinnost evidovat tržby by se tak týkala jen plátců daně z přidané hodnoty.

 

Právě se děje

Další zprávy