Pokladnu pro EET má dva týdny před startem jen 28 procent podnikatelů. Pětina prý raději skončí

ČTK ČTK
10. 11. 2016 13:55
Největší obavy v souvislosti s elektronickou evidencí tržeb mají podnikatelé z nárůstu administrativy a výpadků internetového připojení či problémů se softwarem, ukázal průzkum.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČTK

Praha – Dva týdny před ostrým startem elektronické evidence tržeb (EET) si registrační pokladnu pořídilo 28 procent podnikatelů. Více než pětina podnikatelů uvedla, že si zařízení pro EET kupovat nehodlá a zvažuje, že podnikání raději ukončí. Vyplývá to z průzkumu společnosti O2 mezi 336 podnikateli v gastronomii a ubytovacích službách.

Zhruba 30 procent podnikatelů v oborech, kterých se povinnost od prosince dotkne, pokladnu nebo zařízení pro EET vybírá. Pětina jej má vybrané, ale ještě nepořízené. Celkem 28 procent preferuje řešení vyvinuté na míru jejich podnikání a dalších 27 procent dává přednost hotovému řešení obsahujícímu zařízení a software se zárukou.

Největší obavy v souvislosti s EET mají podnikatelé z nárůstu administrativy (56 procent) a z výpadků internetového připojení či problémů se softwarem (47 procent). Skoro třetina se obává nedostatečného zabezpečení dat. Téměř třetina podnikatelů neví, jaké sankce jim hrozí v případě, že zákazníkovi nevydají účtenku.

EET bude v ostrém provozu spuštěna 1. prosince pro hotely a restaurace a měla by se týkat zhruba 40 000 podnikatelů. Od 1. listopadu začala Finanční správa ukládat údaje o tržbách podnikatelů, kteří se k ní dobrovolně připojí. Podnikatelé si v pilotním provozu mohou otestovat funkčnost pokladního zařízení s instalovaným certifikátem. Zároveň si mohou ověřit, zda se data ukládají na servery finanční správy.

Finanční správa nebude už podvodníky jen vytipovávat, pomohou jí data z evidence, tvrdí o rozjezdu EET Babišova náměstkyně Alena Schillerová. | Video: David Klimeš
 

Právě se děje

Další zprávy